Кулинарна употреба на марципан
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на марципан

Кулинарна употреба на марципан

Марципан
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Марципанът е едно от най-древните лакомства. У нас обаче от години цари мнението, че марципанът е онова странно подобие на шоколад, с не дотам приятен вкус, но на доста ниска цена. Това обаче е огромна заблуда.

Марципанът всъщност представлява смес от настърган прахообразен бадем с пудра захар, от която се получава еластична паста. Съставките му се съчетават толкова добре, че не им е нужна допълнителна слепваща съставка.

Истинският марципан реално представлява една фина бадемова паста с уникални вкусови качества. Днес, за щастие, истинският марципан вече се предлага и у нас.

И това е само заради правилото на Европейския съюз, че нещо може да се продава с названието марципан, само ако съдържа не по-малко от 14% бадемово масло.

Малцина знаят и за истинското определение на марципана. Той представлява деликатесна паста, приготвяна от сладки и горчиви бадеми и захар, а понякога и розова вода. В Европа е познат от столетия, а корените му се откриват някъде дълбоко в Ориента.

Тъй като представлява готов продукт, марципанът може да се консумира директно. Освен това, поради еластичната си сладка текстура той намира най-широко приложение в сладкарството. Предпочитан е и защото се приготвя лесно и с него може да се моделира.

В много страни от Европа се приготвят самостоятелни сладки фигурки от марципан. Те могат да са всевъзможни – малки животинчета, плодчета, красиви цветя и всякакви формички за украса на торти и сладкиши.

Сладки с Марципан

Друг плюс е, че към бадемовата паста могат да се добавят всякакви безвредни бои, като по този начин моделираните фигурки стават не само красиви, но и по-реалистични. Марципановите детайли и бонбони могат да се украсят с шоколадова, захарна и лимонова глазура.

Друго приложение на марципана е при приготвянето торти. От него може да се разточи кора, която да покрие изцяло сладкиша. Освен това марципанът си подхожда изключително много с шоколад.

Поради това той е често използвана суровина за пълнене на всякакви шоколади и шоколадови бонбони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати