Маринатите - ключът към вкусното ястие

Мариноване на Месо

Безспорно месата, които са минали през марината, стават много по-вкусни, след като се сготвят.

Преди всичко късчетата са по-крехки, освен това, благодарение на всички подправки, които сме използвали, стават и доста по-ароматни. Зеленчуците и рибата също могат да се мариноват.

За да си приготвим марината, можем да използваме толкова много рецепти – понякога по-добрите кулинари дори си измислят някаква тяхна версия с продукти, които имат у дома. В готвенето има правила, но заобикалянето им често прави гозбите много по-вкусни.

Друг път резултатът не е точно такъв, какъвто сме се надявали, но пък на принципа на пробата и грешката все ще достигнем до идеалното ядене. Ако искате маринатата „да свърши“ качествено своята работа, най-добре е да нарежете месото на късчета.

Пилешко в марината

В случай, че ще печете цяло парче месо, можете да направите няколко прореза по диагонал, за да може маринатата да овкуси месото по-добре.

Има сухи маринати, в които се използват само сухи подправки – черен, червен пипер, сол, риган, мащерка, босилек, розмарин, сол и др.

В повечето случаи присъства и някаква течност – използват се различни видове алкохол, лимонов или портокалов сок, соев сос, бульони, дори кисело или прясно мляко и др.

Към тях се добавят и сухите подправки. Не можем да не споменем и мазнината, която е задължителна. Често в маринатите се съдържат и сладки компоненти като мед.

Марината

Колко време престоява месото в маринатата? Всъщност важно е какво е месото – свинското има нужда от повече време, отколкото пилешкото месо.

Можете да намерите маринати, в които месото престоява 2 часа, както и такива където са необходими около 12 часа, че дори и повече. Според някои източници на пилешкото му трябват около 40 минути, според други, по-добре е да постои в маринатата два часа.

Дивечовото месо също задължително се подлага на мариноване преди да се сготви.

В крайна сметка е по-добре да се доверим на конкретната рецепта. Дойде ли ред за термичната обработка, имайте предвид, че маринованите меса се приготвят по-бързо.

Мариноването на зеленчуци става по-лесно – тук основната цел е зеленчуците да се овкусят, а не да стават крехки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати