НАП следи храни за данъчни измами

Хранителни продути
Сушилник за прибори и добро настроение-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сушилник за прибори и добро настроение
9.00 лв.
7.50 лв.
Виж ››

Служители от Националната агенция по приходите вече ще следят различните видове плодове, зеленчуци, месо и риба заради високия фискален риск, под който попадат стоките.

От звеното за фискален контрол на НАП съобщават, че следят движението на общо 53 стоки, за които се смята, че имат висок фискален риск. Това означава, че определени хранителни продукти се използват в схеми за източване на ДДС.

Със заповед на министъра на финансите – Петър Чобанов, към списъка на стоките, които са обект на наблюдение от фискалните агенти, бяха добавени нови групи.

Сред новите стоки са различни видове плодове, зеленчуци, месо, риба.

Риба

От началото на годината агентите на НАП са извършили над 42 000 проверки на рискови стоки. На 10 500 превозни средства, превозващи различни хранителни стоки, са поставени пломби.

Проследено е и движението на над 500 милиона килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

Новото звено за фискален контрол на НАП бе създадено в началото на годината, за да контролира данъчните рискове при внос и търговия със стоки като плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио.

Хранителни стоки

Движението на храните се следи от екипи на Агенцията по всички граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на страната.

От средата на месец май инспекторите на НАП работят съвместно със служителите на Агенция Митници и Българската агенция по безопасност на храните.

От няколко месеца на фискален контрол са подложени всички лекотоварни и тежкотоварни превозни средства.

Още в първите дни от съвместната работа на агенциите беше регистриран нелегален внос на зеленчуци, като шофьорът на микробуса се оправда, че е превозвал 400 килограма зеленчуци за лична употреба.

Инспекторите от НАП припомнят, че с наближаването на периода за износ на зърнена реколта, ще се засили контрола при движението на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати