Бакопа мониери при стрес и безсъние

Чай от Бакопа мониери

Билката бакопа мониери (брахми) е слабо популярна у нас. Нейна родина е Индия. Може да се открие още в Шри Ланка, Китай, Тайван, а също така в Хавай, Флорида и южните щати. По нашите географски ширини се предлага най-вече под формата на капсули със синтезиран екстракт.

Екстрактът от бакопа мониера се прилага основно за релаксация, тъй като успешно бори стреса. Освен това лекува безсъние. Подпомага се концентрацията и паметта на индивида.

Бакопа мониери е една от малкото билки, чиито свойства са близки до тези на гинко билобата. Приемът ѝ пази от вредните свободни радикали, като в същото време успокоява нервите. Освен това има свойството да забавя процесите на стареене.

Билката се добива от растението Bacopa monnieri. То представлява целогодишно, пълзящо растение, обитаващо най-вече блатисти и силно влажни райони.

С името брахми се нарича и растението Centella asiatica, дадено му в Индия. Поради това при закупуване на продукта трябва да се следи за латинското име на екстракта.

Бакопа мониери

В екстракта от бакопа мониера се съдържат множество активни алкалоиди, сапонини, флавоноиди и други. Това прави доскоро неизвестното растение потенциален лекарствен продукт срещу всевъзможните видове невродегенеративни заболявания. Това се обуславя от способността му да подобрява работата на нервната система, мозъка и паметта.

Растението е познато най-вече на индийската традиционна медицина Аюрведа. Според нея тази билка попада в групата "медхярасаянас" – тази, отговорна за подобряване на мозъчните дейности, паметта и познавателните функции при всякакви заболявания на централната нервна система.

Индийската народна медицина го използва още за облекчаване на епилепсия и астма, болки, треска и като естествено успокоително. Препоръчва се най-вече на възрастни хора, за подобряване на паметта, запаметяването, при стрес и безсъние.

Въпреки множеството ползи, които носи приемът на екстракта от бакопа мониера, приемът му не трябва да става без лекарско наблюдение. Неразположенията, до които може да доведе, са единствено стомашно-чревни. Те се изразяват в стомашен дискомфорт, под формата на крампи, гадене и често изхождане.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати