Дивият чесън (левурда) изобилства от магнезий

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Див чесън

Дивият чесън, познат още като левурда, е интересна подправка и ползотворно лекарствено средство. В него се съдържат редица елементи, като етерични масла - дивинилсулфид, винилсулфид и следи от меркаптан.

Именно последната съставка придава специфичният аромат на левурдата. В листата на дивия чесън се съдържат и уникални съставки като витамин С и силни фитонциди, с отлични фунгицидни и бактерицидни свойства.

Нови изследвания доказаха, че в дивият чесън се съдържат значително по-високи количества магнезий, манган, серни съединения и желязо, в сравнение с обикновения чесън.

Именно магнезият е елементът, чиито свойства тепърва стават известни. Той е животоспасяващ и играе ключова роля в поддържането на добро здраве и правилното функциониране на клетките в човешкото тяло. В комбинация с останалите елементи, които се съдържат в дивия чесън, той се превръща в лек за всяка болежка.

Дивият чесън представлява многогодишно луковично растение. Може да се намери из цяла България, най-вече в сенчестите широколистни гори. За лечение се използват луковиците и стръковете на растението. Благодарение на съдържащите се в него микроелементи, тя се използва за лекуване на грип, стафилококи, стрептококи и дизентерия.

Левурда

Активността му е много по-силна от тази на култивирания чесън. В народната медицина се използва за понижаване на високото кръвно налягане и холестерола.

С него се предотвратява и отлагането по стените на кръвоносните съдове. Всякакви стомашно-чревни разстройства, както и болести на стомашно-чревния тракт се лекуват отново с левурда.

Като цяло, приемът на левурдата действа тонизиращо и диуретично на организма. Тя има очистващо и кръвоспиращо действие. Освен това повишава познавателните функции, заедно с паметта.

Сокът от растението се препоръчва за консумация за възстановяване на хранителния баланс в организма. Екстрактът от него пък се препоръчва срещу оловно отравяне.

Освен за вътрешно, левурдата се използва и за външна употреба. С него се промиват гнойни рани.

Дивият чесън не се препоръчва за консумация от кора с гастрит, язва, хепатит и панкреатит, както и при бременни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати