Съвети за приготвяне на домашен сладолед
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за приготвяне на домашен сладолед

Съвети за приготвяне на домашен сладолед

Ягодов Сладолед

Леденият десерт – сладоледът, е създаден на изток. Той бързо добива популярност в Европа, като началото се поставя в двора на Медичите във Флоренция. И до днес Италия е известна със своя сладолед gelato. Разликата между него и другия най-разпространен вид американски сладолед е, че италианският е с по-нискомаслена текстура.

Рецептите за приготвяне на сладолед са много. В него могат да се добавят съставки като яйца, аромати, ядки, плодове, бисквити и други.

В някои сладоледи се добавя и алкохол, който му придава по-мек вкус поради занижената му температура на замръзване. С алкохола обаче трябва да се внимава, тъй като ако е в повече, сладоледът просто няма да замръзне.

При приготвянето на домашен сладолед трябва да се следват някои основни правила. На първо място, трябва да се спазва основното съотношение между вода, мазнини и твърди съставки като захар, ядки, плодове и всички останали, които избирате за любимия десерт.

Захарта, която се добавя в сладоледа, понижава точката на замръзване на сместа. Така той замръзва на температура под 0 С, но без да става на леден блок. Поради това количеството ѝ трябва да е около 16-20% от теглото на цялата смес.

Освен захарта останалите съставки също спомагат за задържане на въздуха в сместа. Именно те определят текстурата на сладоледа. Те не трябва да са в големи количества, тъй като той може да замръзне като камък.

Следващият важен компонент в сладоледа е водата. Тя е от особено значение, най-вече ако в него се добавят плодови сокове или плодове. Ако те са повече, съдържанието на вода се намалява. Друг вариант е да се увеличи съдържанието на мазнини.

Сладолед

Те освен за подобряване на консистенцията на сладоледа му придават мек и гладък вид при замръзване. Освен това подсилват ароматите и подпомагат въздушното съдържание на сместа.

Основни продукти, които могат да се добавят, са яйца и мазнина, както и ядки и/или растително олио.

Когато се добавят плодове в сладоледа, те задължително трябва да са добре узрели или замразени. Шоколадовият пък замръзва много повече от плодовия. При приготвянето на сладолед всеки път се добавя и по щипка сол.

Друг съвет за по-гладък и мек сладолед е да изстудите съда, в който ще се замразява. Той трябва да се постави във фризера за 10-20 минути, преди в него да се изсипе приготвената смес.

Така ледените кристалчета ще са най-малко. Готов е за консумация, веднага щом достигне най-високата си степен на замръзване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати