Контрабанда на пайове се развъртя в Северна Корея

Контрабанда на пайове се развъртя в Северна Корея

Сладки
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Доскоро в Северна Корея работниците са получавали за своите извънредни работни часове шоколадови пайове, но те вече са забранени, тъй като за вкусните сладкиши е възникнал черен пазар.

Тези шоколадови пайове всъщност представляват две шайби, които са направени от пандишпанов блат и които са слепени с крем. Отгоре са обилно полети с шоколад.

Може да ви се струва твърде странно, но на пръв поглед обикновените бисквити са един от основните продукти на контрабандната индустрия между Южна и Северна Корея.

От 2004 година насам гражданите на Северна Корея могат да работят в индустриалния парк Кесон, който се намира на десет километра от демилитаризираната зона. Според правилата, обаче, всички работници, които работят там, нямат право да получават никакви парични бонуси при удължено работно време.

Паричните поощрения за дългата работа били заменени с хранителни продукти и по-точно с апетитни шоколадови пайове. Вкусните шоколадови изкушения станали истински хит между работниците – те осъзнали, че десертът е прекалено скъп, за да бъде изяждан. Именно затова решили да го продават на черния пазар в Пхенян – шоколадовите пайове били пускани на много високи цени.

В Сеул тези сладки се продавали за около 50 цента, а в Пхенян цената им достигала до 10 долара.

Макар че тази новина звучи комично и може да се приеме като провокация и измислица на Южна Корея, тя всъщност е съвсем реална. Всичко това е документирано от различни американски медии – вестник Вашингтон поуст, телевизия Би Би Си и др.

Когато през изминалата година индустриалният парк Кесон затвори за няколко месеца заради сериозно обтягане на отношенията между Северна и Южна Корея, цената на един от тези вкусни шоколадови десерти се увеличила.

За съжаление шоколадовите изделия били забранени в Северна Корея, твърдят работници пред южнокорейския вестник Чосун. Работниците в индустриалния комплекс вече не могат да получава пайове за поощрение, но все пак извънредният им труд ще бъде заплатен по друг начин. Пайовете били заменени с кафе, шоколад и наденици.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати