Вишните - ароматните лечители

Вишни

Киселите и тръпчиви вишни са много полезни за сърдечно-съдовата система. Червените плодчета помагат за повишаване на нивата на антиоксидантите в кръвта – най-вече на антоцианини.

Това твърдят учени от Университета на щата Мичиган. Специалистите са направили изследвания с плода – участници в проучването са били здрави хора, между 18 и 25-годишни.

Тяхната задача била 12 часа преди изследването да изядат между половин и една чаша замразени вишни. Биолозите смятат, че вишните се отразяват много добре на работата на кръвоносната система.

Умерената консумация на плода пък понижава рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, освен това намалява и холестерола.

Различни проучвания посочват, че киселите вишни имат добро противодействие при ракови заболявания – най-вече на дебелото черво и простатата.

Смята се, че положителните компоненти, които се съдържат във вишните, могат да бъдат от полза на пациенти, които са вече в напреднал стадий на коварната болест.

Вишните се препоръчват и при хроничен гастрит и ентероколит. Смята се, че плодът е чудесен за консумация от подрастващите и от хора, които са страдали от тежко заболяване, вследствие на което организмът им е изтощен.

Сладко от вишни

Помагат още при липса на апетит, запек, анемия, бъбречни заболявания. Във вишната се съдържа голямо количество фруктоза, която не изисква инсулин, за да бъде усвоена, което прави малките червени плодчета подходящи за консумация и от диабетици.

Киселите вишни са богати на витамини С и Р, което ги превръща в изключително подходящо средство за борба с атеросклерозата.

В народната медицина се използват и дръжките на плодовете – регулират нередовната менструация, премахват отоци, помагат при затруднено уриниране, както и при възпаления на бъбреците и простатата.

За ставни заболявания и подагра се използват и плодовете на вишната и дръжките. Сок от плода се препоръчва за пречистване на черния дроб и бъбреците. Освен това сокът от вишни има тонизиращо действие върху организма.

Достатъчно е да се приемат една-две чаши от сока на ден.

Тъй като вишните са доста тръпчиви, препоръчва се сокът от тях да се консумира поне един час след храна.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Зиния
Зиния
08.07.2014 11:31
Много обичам вишните,а баба като направи ликьорче с вишни---обирам всичките вишнички от ликьора....Кой друг обича като мен
1
0