Честваме Европейския ден на шоколада

Честваме Европейския ден на шоколада

На 7-ми юли освен Деня на макароните празнуваме Европейския ден на шоколада. На тази дата през далечната 1550 година в Испания е доставена от Америка първата партида шоколад.

Ето защо тя е избрана от Европейския съюз за отбелязване на сладкия празник.

Първите хора, приготвили хранителен продукт от какаото, са ацтеките. Те му казвали храна на боговете. Самата дума какао произлиза от техния език, но бързо се разпространява от испанците в Европа.

Според една легенда какаовото дърво е свещено, тъй като е дадено на ацтеките лично от бог Коатцекоатл. Ацтеките употребявали зърната на какаото с различни цели. Понякога с тяхна помощ извършвали обреди, а друг път ги ползвали като платежно средство.

Ден на шоколада

От какаото също така правели традиционна люта напитка, която доста се различава от съвременната ни представа за какаова напитка. Освен какаови зърна в нея се добавяли вода, ванилия, царевица и лют пипер.

Когато испанските завоеватели нахлуват в Мексико през 16-ти век, в съкровищните камери на последният ацтекски владетел те откриват хиляди какаови зърна, които после пренасят в Европа.

В началото те били непознати за хората, но въпреки това се продавали доста скъпо. Стари хроники показват, че стойността на един роб понякога възлизала на стотина какаови зърна.

В началото продуктите от какао и най-вече питиетата се пиели горчиви, но в последствие започнали да се подслаждат.

Първото шоколадово блокче е произведено в средата на 19-ти век от Джон Кадбъри. Той бил първият човек, който се сетил да приготви твърд шоколад.

Европейски ден на шоколада

След това пък швейцарецът Даниел Петер леко променил рецептата за шоколад, като добавил мляко в шоколада и така сътворил любимия на малки и големи млечен шоколад.

Според учените за целия си живот изяждаме средно десет хиляди шоколадови блокчета. Шоколадът е класическо лакомство, което има редица полезни свойства.

Той действа добре на сърцето и мозъка, подобрява кръвното налягане и понижава риска от тромбози. В миналото лечителите са смятали, че шоколадът подобрява храносмилането и помага при анемия, подагра и туберкулоза.

За да отбележите шокопразника подобаващо, ви предлагаме няколко сладки рецепти с шоколад: Шоколадов тарт с орехи, Мъфини с шоколад, Шоколадови филийки, Мега шоколадово руло, Шоколадови макарони.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати