gotvach.bg»Статии»Любопитно»Измислиха синтетично мляко

Измислиха синтетично мляко

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
95916101k
Синтетично мляко
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Синтетичен аналог на млякото, който обаче няма да съдържа лактоза и холестерол, се разработва от специалисти, пише вестник Дейли мейл. Експертите се надяват, че новата напитка ще успее да намали зависимостта от индустриалното животновъдство.

По думите на биоинженерите от фирмата Мууфир след около едно столетие това ще е основният заместител на млякото. Учените ще демонстрират новият метод за добив на млечната напитка в университетския колеж на Корк в Ирландия.

Перумал Ганди, Райън Пандя и Иша Датар се надяват до месеци да са готови с първата партида изкуствено мляко. Според метода на учените най-важните съставки на млякото ще се получат от дрожди.

Мляко

Специалистите са провели изследване, което доказва, че съставът на млякото е изключително прост. Основните съставки, отговорни за вкуса и функциите му, са само шест протеина и осем мазнини.

Млякото също така съдържа и лактоза, но според изследователите тя не е толкова важна. Ако лактозата бъде премахната, млякото ще е подходящо за консумация от 75 процента от населението по света, които имат непоносимост към нея.

Лактозната непоносимост или лактозна нетолерантност е доста често срещан проблем в Европа и Китай. Тя представлява състояние, при което се забелязва недостиг в производството или дефицит на ензима лактаза за преработване на лактозата.

Лактозна непоносимост

В резултат на това при хората, страдащи от лактазна непоносимост, се наблюдават често мускулни крампи, газове, разстройство, коремни болки, позиви за повръщане и повишена киселинност при консумация на мляко и всякакви млечни продукти.

Проявата на лактозна непоносимост след детството е характерна преди всичко за западноевропейците /приблизително 15-25%/ както и за някои азиатски и повечето африкански коренни жители /около 90%/.

Специалистите правят всичко възможно синтетичното мляко да бъде готово съвсем скоро, като се надяват, че най-късно след три години продуктът ще бъде пуснат на пазара. Те планират след това дори да разработят комплекти с основните съставки, така че всеки, който иска, да може да си го приготвя у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати