Кафяв ориз - диамант сред зърнените храни

Кафяв Ориз

Все по-често се търси алтернатива на белия ориз. Най-добрата е кафявият – диамантът на зърнените храни.

Кафявият ориз е изключително хранителен. Едва 100 г от него могат да накарат всеки да се засити. Въпреки високата си енергийна стойност обаче, той е нискокалоричен, също като белия. За разлика от него, както и от повечето зърнени култури, кафявият ориз може да се похвали с още множество предимства.

Едно от най-ценените качества на кафявия ориз е фактът, че в него не се съдържа глутен. Именно глутенът е съставката, която се открива в почти всички останали зърнени култури и предизвиква непоносимост и алергии.

Казват, че веднъж опитал кафяв ориз, човек никога не би посегнал отново към белия. Той притежава приятен и лек вкус. Освен това се приготвя изключително лесно.

Приемът на кафяв ориз, освен че не води до натрупване на излишни калории, има и изразен отслабващ ефект. Той засилва метаболизма и поддържа тялото в добра форма, поради наличието на много фибри. Калият пък помага за разтоварване от ненужните количества вода.

Една от интересните съставки на кафявия ориз е селенът. Тази съставка, в комбинация с витамините от група B (B1, B2, B3 и B6), доказано бори стреса и подпомага правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Видове Ориз

Освен това е и полезен при предотвратяването на ракови и сърдечни заболявания, както и при ревматоиден артрит.

Уникалната симбиоза на въглехидрати пък стимулира производството на серотонин – един от най-мощните естествени антидепресанти. Така че, похапвайки кафяв ориз, вие завинаги ще преборите стреса и психологическото напрежение.

Манганът, който се съдържа в този своеобразен диамант, доказано намалява нивата на лошия и увеличава тези на добрия холестерол. Освен това неговият прием бори неразположения, като замайване, гадене и появата на кожни обриви.

Кафявият ориз стабилизира нивата на кръвната захар, поради което се използва за средство за борба с риска от диабет.

Най-цененото качество на кафявия ориз може би е фактът, че той представлява естествен антиоксидант. Това означава, че консумацията му е една своеобразна превенция срещу натрупването на токсини, бактерии и вируси.

Освен за храна, кафявият ориз се използва и в народната медицина. Отвара от него се използва за лечение на болни бъбреци, както и на някои простудни заболявания.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати