Ползи и рискове от употребата на бял имел

Бял имел

Когато стане въпрос за имел, всеки се сеща за познатото коледно храстче, под което, когато застанат двама, задължително трябва да се целунат. Освен с тази си цел обаче белият имел се използва като универсална билка.

Известен е още под имената високопланински ластари, магьоснически знак, дърво от Божия кръст, магьосническа (гръмотевична) метла, пентаграм, които недвусмислено говорят за голямото значение на белия имел в миналото както в легенди и поверия, така и в целебните рецепти и бита на хората.

Белият имел представлява вечнозелено паразитно храстче. Той живее с помощта на смукателни корени по широколистни дървета, елхи и борове.

С лечебни цели се използват месестите му листа. Те са богати на калий, който е от изключително значение за костната система. Белият имел е добър за хипертоници и хипотоници, тъй като нормализира нивата на кръвното налягане.

Имел

Като универсална билка белият имел се предлага при множество заболявания. С него се лекуват болести на бъбреците, астма, безсъние, главоболие. Добре се повлияват състояния като нередовна-, обилна и продължителна менструация, стерилитет при жените, нарушено равновесие.

Кръвоспиращото действие на белия имел се използва още при кръв от носа, както и кървящи хемороиди. Освен това приемът му регулира хормоналния баланс при в жените в периода преди и след настъпване на менопауза.

Народната медицина го прилага в рецепти при нарушен метаболизъм, сърдечносъдови заболявания, епилепсия и атеросклероза. Пие се и за усилване на кърмата на кърмачките.

Белият имел се прилага под няколко форми: екстракт, запарки, бани и плодове от плодовете.

Както всяка друга билка, така и белият имел има определени противопоказания. Приемът на големи дози от него водят до натравяне.

Поради това при по-продължителна употреба задължително трябва да се правят и паузи. Количествата също трябва да са нормални и да не надвишават посочените в рецептата.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати