gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Беглутеновото жито на бъдещето е Теф

Беглутеновото жито на бъдещето е Теф

Един от проблеми, засягащ цялото човечеството, е нарастващият брой на хората, които не понасят глутен. Поради това всекидневно се търсят безглутенови хранителни източници.

Една от основните хранителни суровини са зърнените култури. В по-голямата им част обаче те съдържат глутен. Но има и такива, които са безглутенови като теф.

Теф представлява зърнена култура, идваща от Етиопия /разгледай галерията/. Тя набира все по-широка популярност благодарение на вкусовите си и полезните си качества. Смята се, че културата е безглутеновото жито на бъдещето.

Алтернативите на пшеницата вече са много. Към списъка с елда, ориз, картофи, нахут, лимец, от които може да се приготвя брашно, вече влиза и теф. В тези продукти не се съдържат глутен и неговите производни, поради което спокойно могат да бъдат включени в диетата на хора с цьолиакия.

Теф за кратко време бе обявен за суперхрана. Това е най-вече благодарение на съдържащите се в него осем неизменими за човека аминокиселини. Малко са храните, които могат да се похвалят с това. В него се откриват още съставки като протеини, фибри, желязо и калций. Продуктът е предпочитан и заради мекият си вкус и лесното си приготвяне.

Днес теф е сред основните култури, отглеждани и използвани в Индия, Етиопия, Южна Африка, Еритрея и Австралия. Културата е предпочитана, тъй като отглеждането ѝ изисква минимални грижи. Растението дори не трябва да се плеви, тъй като убива плевелите, нито пък да се полива, тъй като издържа на продължително засушаване. Единственото, което местните трябва да направят, е да го насадят, след което да съберат реколтата.

Най-често теф може да се срещне под формата на брашно. У нас засега то може да се открие само в биомагазините. С него могат да се приготвят хляб, палачинки като инжера и други тестени изделия.

Под формата на зърно кулинарната употреба на теф не се различава от тази на другите зърнени култури. Добавя се в салати, сладкиши или като гарнитура.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати