Газираните напитки причиняват рак на гърдата

Газирани напитки

Ако консумираме три или повече пъти седмично газирани напитки, може да се увеличи рискът от развитието на злокачествено заболяване на гърдата. Това е становището от ново проучване, проведено под ръководството на Д-р Каролин Диорио в Квебек, Канада.

Изследователите установили, че плътността на гърдите при жените се увеличава с прекомерния прием на плодови сокове и газирани напитки. Опасността е такава, че плътността на млечните жлези е в пряка корелация с рака на гърдата. Това е злокачествен тумор, който започва своето развитие от клетките изграждащи гърдата. А ако са засегнати намиращите се в близост лимфни възли, може да се предполага, че това злокачествено образувание е попаднало и в други части на тялото.

От изявление на Д-р Диорио става ясно, че потреблението на захарни продукти се е увеличил в световен мащаб. В тяхното изследване са участвали 1555 жени, половината от които са преминали менопауза. Целта е била да се установи в каква степен захарната диета влияе върху плътността на гърдата. Жените е трябвало да кажат колко често са приемали такива сладки и газирани напитки.

Резултатите посочили, че рискът за поява на рак на гърдата се увеличава с 3 %, ако те приемали три пъти седмично сладки сокове и газирани течности. Ръководителят на проучването допълва, че макар и малко, процентното повишаване на риска е сериозно, имайки предвид, че говорим за злокачествено заболяване.

Рак н агърдата

Експертите потвърждават, че е възможно консумацията на повече захар да увеличи плътността на тъканите на гърдата, стимулирайки растежа на раковите клетки. Също тези тумори се визуализират по-трудно и често се пропускат.

И едно по-старо проучване в Сингапур сочи, че студените газирани напитки за рисков фактор за развитието на злокачествени заболявания. В продължение на 14 години проучването обхванало 60 000 души. Резултатите посочили, че прекомерната консумация на сладки и газирани напитки удвояват, дори утрояват опасността от поява на ракови новообразувания.

Учените категорично потвърждават, че газираните напитки могат да причинят рак на панкреаса, на дебелото черво, както и рак на гърдата.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати