Ръжта е зърнена култура, наподобяваща пшеницата, но е с по-високо стебло и с цвят от жълто–кафяв до сиво–зелен. Приликата е налице, защото се смята, че е произлязла от диви плевели, растящи между пшеницата и ечемика.
Растението е изключително богато на магнезий, фосфор, манган, мед, пантотенова киселина и фибри.
Благодарение на фибрите организмът се засища бързо, което ограничава консумацията на прекомерно количество храна. Също с тяхно участие се предотвратява появата на камъни в жлъчката.
Това е показало проучване, продължило цели 16 години и обхванало 69 000 жени. Те приемали храни, богати на фибри редовно и рисковете от поява на камъни в жлъчката намалели с 13 %.
Според изследователите фибрите повлияват благоприятно заболяването благодарение на способността им да ускоряват чревната перисталтика. Така храната се придвижва по-бързо през червата и се намалява секрецията на жлъчни киселини.
Ако пък са в по-високи количества, довеждат до образуване на конкременти (камъни) в жлъчката. Освен това с тяхна помощ се повишава чувствителността към инсулин, както и се понижават стойностите на триглицеридите (мазнините в кръвта).
Ръжта предпазва организма от появата на диабет тип II благодарение на магнезия. Той подпомага различни ензими в тялото, отговорни за усвояването на глюкозата и секрецията на инсулина. Редица проучвания в тази насока потвърждават, че хора, които по-често се хранят със зърнени култури, намаляват риска от възникване на диабет тип II с 31 %.
Препоръчва се хора, болни от диабет да консумират пълнозърнест хляб вместо пшеничен. Това е така, защото похапването на бял хляб предизвиква голям инсулинов отговор с повишаване нивата на кръвната захар. А фибрите успяват да контролират нивата ѝ, предотвратявайки покачването.
Ръжта е много полезна и при сърдечно-съдови проблеми, като забавя развитието на атеросклероза. Някои изследователи съобщават ползи и от превенция на злокачествени заболявания. В ръжта се съдържат фитонутриенти с мощни антиоксидантни свойства.
Ръжта още съдържа и фитоестроген, който е от голяма нужда за организма на жената по време на климакс и менопауза. Така той помага на тялото ѝ да се пребори с хормоналния дисбаланс по естествен начин.