Защо да хапваме месо често?

Ядене на Месо
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

С годините се появяват все повече привърженици на вегетарианството и веганството. Хората започват да отричат животинското месо и да го изключват от менюто си. Всеки има право на избор с какво да се храни, но е важно да се знае, че месото също е много полезно за организма.

Така например само 100 грама телешко месо съдържат високи количества витамин В12, витамин В3 ( ниацин ), витамин В6. Откриват се още изобилие от желязо, цинк, селен и безброй други витамини и минерали.

Витамин В 12 (цианкобаламин) е необходим за правилното функциониране на органите и системите. Неговото оптимално количество отговаря за образуването на червени кръвни клетки, като по този начин предпазва тялото от анемия. Също е необходим за правилното функциониране на нервната система. В противен случай може да са налице главоболие, нервно напрежение, резки промени в настроението стигащи, до шизофрения.

Непреработеното месо е богато на полезни мазнини, както и омега-3 киселини, които са в пъти повече при животните, хранени с трева.

Месо

Месото съдържа много хранителни вещества, които не могат да се открият в растенията. Креатинът се среща само в животинските храни. Той е много важен за формирането на енергиен резерв в мускулите и мозъка, като при дефицит е налице намалена умствена и физическа работоспособност.

Нещото, заради което месото се пренебрегва е всеобщото схващане, че е пълно с мазнини, които довеждат до сърдечно–съдови заболявания. Оказва се обаче, че месото не е вредно за здравето и не консумацията му не довежда до повишаване на лошия LDL холестерол.

Протеинът в месото е много важен за функцията на мускулите и костите, както и важни за организма аминокиселини, които трябва да бъдат внесени от вън.

Не е изненадващ и фактът, че консумацията на животински протеин увеличава мускулната маса. Различни проучвания посочват, че в кръвта на хората, които не консумират месо, нивото на тестостерон е по-ниско.

Налице са и спекулации, че месото повишава риска от развитие на злокачествени заболявания. Тук експертите посочват обаче, че има съществена разлика в състава хранителни вещества в преработената и непреработената животинска храна.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати