Гръцки търговци надуха цените на водата и кафето

Гръцка салата

Български туристи се оплакват от твърде високите цени на кафето, водата и сандвичите в съседна Гърция. Въпреки това гръцките търговци предпочитат да плащат глоби и да надуват цените на храни и напитки.

Нашенски туристи, които са избрали Гърция за лятната си почивка, казват, че тази година храните и напитките в южната ни съседка са много по-скъпи от преди.

В началото на юни в Гърция бяха наложени фиксирани цени за всички курорти в страната, но тази норма не се спазва от повечето търговци в разгара на летния сезон, когато в морските курорти пристигат големи групи от сърби, българи и румънци, пише Стандарт.

Според разпоредбите минералната вода, кафето и сандвичите това лято трябваше да са с 30% по-евтини, но това се оказа поредната тактика за привличане на туристи.

Вода

В гласуваната наредба се твърдеше, че сандвичите, продавани на плажа, няма да превишават 1.40 евро, минералната вода трябваше да се продава за 1.05 евро, а фрапето за 2.1 евро.

По думи на българските туристи обаче повечето гръцки търговци не спазват тази наредба, като продават тоника за 2.5 евро, фрапето за 3 евро, бирата за 3.5 евро и минералната вода за 1.5 евро.

Санторини

Ужилени туристи казват още, че в някои курорти фрапето със сладолед стига 8.5 евро, баница със сирене – 6 евро, гръцка салата – 8 евро, а телешко с картофи – 19 евро.

Заради спекулацията със храни и напитки повечето търговци са глобени, като санкциите стигат до 2000 евро, но собствениците на заведения по плажа масово твърдят, че предпочитат да си плащат глобите, вместо да намалят цените на стоките.

Тази година необяснимо високи са и цените в почти всеки от гърците острови. Властите съветват почиващите това лято веднага да алармират за нередност, ако им се наложи да платят твърде солена сметка в южната ни съседка.

В нова програма е предвидено малките и големи търговски обекти в Атина, Солун, някои места по Халкидики и по островите Миконос, Санторини, Кос, Родос и Сирос да работят и в неделя, които по принцип е почивен ден в Гърция, заради туристите това лято, които се очаква да надминат 19 милиона.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати