Келп - един от най-старите растителни видове

Келп

Замисляли ли сте кой е най-старият растителен вид, избуял на нашата планета? Този въпрос от години интересува редица биолози и учени. Оказва се, че това растение е келп, който и до днес може да бъде открит.

Келп представлява вид морски кафяви водорасли. Първите данни за тяхната консумация е от 300 г. пр.н.е в Китай. В същото време много от полинезийски и азиатски цивилизации прилагали растението като особено ценен дар на боговете.

Днес келп се използва за производството на много лекарствени продуктиантибиотици, антикоагуланти, редуктори на холестерола и антихипертензивни средства.

В келп се съдържат уникални хранителни и ползотворни качества. В прастария вид водорасли са събрани най-големи количества витамини и минерали от всяка друга храна, позната на човечеството.

В него се открива пълен спектър от протеини, бета каротини, аминокиселини, фибри, всички алкални минерали и още много други. Комплексното им действие влияе благотворно на стомашно-чревния тракт. Като всеки друг вид водорасли, така и келп действа пречистващо на океана. По същия начин действа и на човешкия организъм.

Установено е, че достатъчната минерализация от приема на келп има способността да нормализира и успокоява нервната система. Липсата на минерали доказано води до влошаване на здравето и поведенческия маниер изобщо.

Водорасли Келп

Друг ползотворен елемент във водораслите келп е йодът. В зеленчука той е в най-високи нива. Доказано е, че достатъчният прием на йод води до възстановяване на функцията на щитовидната жлеза, което от своя страна регулира теглото. В комбинация с другите минерали, йодът увеличава минералното съдържание на всички органи, повишавайки ефективността им.

А колкото по-добре функционират те, толкова по-добре ще протичат всички процеси в организма, като изхвърлянето на токсините и заместването им със здравословни минерали.

Поради всички това се смята, че келп може да се използва и като заместител на солта в храната, който спомага за премахване на излишните мазнини от организма.

Ако решите да опитате тази уникална и най-стара култура, то ще трябва да избирате между зелени, сини, кафяви или сини водорасли.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати