Рекордно високи цени на доматите това лято

Антония Р.Антония Р.Джедай / Автор
Домати

Цените на доматите достигнаха рекордно високи нива това лято. Стойностите на червения домат на едро са 1.50 лева за килограм, а на розовия – 2 лева за килограм.

Експертите обвиняват градушките и поройните дъждове за високите цени, като добавят и че няма тенденция стойностите на доматите да се понижат в края на сезона, както е ставало предишни години.

„Валежите, които се изляха в края на май и юни месец, влошиха изключително много реколтата, в момента доматите поскъпват и ще продължат да поскъпват, тъй като загубите са големи за земеделските производители” – заяви организаторът на стоковото тържище в Първенец Радослав Насков пред камерите на btv.

Доматки

Производителят добавя и че предишни години по това време са добивани тонове домати, но това лято това не е така.

Други български земеделци казват, че заради дъждовната пролет доматите са заболели от различни вируси, което е унищожило голяма част от реколтата. След дъждовете по повечето насаждения се появи мана, с която стопаните не успяха да се справят.

Липсата на българско производство засилва вноса на домати от Гърция и Турция, за които се твърди, че килограмът им ще се предлага за 1.20 лева.

Някои от българските производители казват и че тази година ще берат по-голямата част от реколтата си през август и септември, което означава, че приготвянето на зимнина ще закъснее.

Чери Домати

Много от земеделците са разочаровани от последната си реколта и заявяват, че се занимават със земеделие за последна година.

Стопаните от село Шишманци казват, че половината от доматените им плантации са унищожени от влагата. Много от тях обаче се опитват да спасят по-късните сортове от зеленчука.

„Пръскаме всеки пети ден с прекарат от 250 милилитра, който струва 150 лева“.

Повечето производители се надяват единствено на по-топло време, което да спре разпространяването на заразата по доматите.

Земеделците казват още, че поразени са още лукът, патладжаните и чушките.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Свързани рецепти