gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Рекордно високи цени на доматите това лято

Рекордно високи цени на доматите това лято

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121272
Домати
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Цените на доматите достигнаха рекордно високи нива това лято. Стойностите на червения домат на едро са 1.50 лева за килограм, а на розовия – 2 лева за килограм.

Експертите обвиняват градушките и поройните дъждове за високите цени, като добавят и че няма тенденция стойностите на доматите да се понижат в края на сезона, както е ставало предишни години.

„Валежите, които се изляха в края на май и юни месец, влошиха изключително много реколтата, в момента доматите поскъпват и ще продължат да поскъпват, тъй като загубите са големи за земеделските производители” – заяви организаторът на стоковото тържище в Първенец Радослав Насков пред камерите на btv.

Доматки

Производителят добавя и че предишни години по това време са добивани тонове домати, но това лято това не е така.

Други български земеделци казват, че заради дъждовната пролет доматите са заболели от различни вируси, което е унищожило голяма част от реколтата. След дъждовете по повечето насаждения се появи мана, с която стопаните не успяха да се справят.

Липсата на българско производство засилва вноса на домати от Гърция и Турция, за които се твърди, че килограмът им ще се предлага за 1.20 лева.

Някои от българските производители казват и че тази година ще берат по-голямата част от реколтата си през август и септември, което означава, че приготвянето на зимнина ще закъснее.

Чери Домати

Много от земеделците са разочаровани от последната си реколта и заявяват, че се занимават със земеделие за последна година.

Стопаните от село Шишманци казват, че половината от доматените им плантации са унищожени от влагата. Много от тях обаче се опитват да спасят по-късните сортове от зеленчука.

„Пръскаме всеки пети ден с прекарат от 250 милилитра, който струва 150 лева“.

Повечето производители се надяват единствено на по-топло време, което да спре разпространяването на заразата по доматите.

Земеделците казват още, че поразени са още лукът, патладжаните и чушките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати