Спелта - брашно за добра памет
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Спелта - брашно за добра памет

Спелта - брашно за добра памет

Брашно от спелта

Спелтата е вид жито, което се отглежда, без да се използват каквито и да било торове за усилване на растежа. Това го прави много чист продукт, който е лесен за усвояване от организма и не бива да бъде пренебрегван.

Спелтата е изключително богата на протеини, въглехидрати, фибри, витамини. Изключително подходящо е да се използва по време на хранителни режими.

Ако се направи сравнение с пшеницата, която се използва днес, в спелтата има най-малко два пъти повече витамини и полезни вещества. Освен това е изключително богата на цинк и белтъчини, а глутенът е съвсем малко количество.

Филия пълнозърнест хляб от спелта съдържа не повече от 38 грама брашно, а това количество ще достави на организма 7 % фибри от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мъже и 8 % за жени.

Ако хранителният ви режим е богат на фибри, които сте си набавили от пълнозърнестите храни, това ще понижи опасността от хипертония и от сърдечно-съдови заболявания. Брашното от спелта съдържа само 1.26 г ненаситени мазнини.

Освен това спелтата е отличен източник и на цинк – в една филия хляб има 1.3 мг цинк или 16 % от ОДП от минерала за жени и 11.7 % за мъже. Приемът на цинк е много важен за поддържане на здрава нервна система – дефицитът му може да причини неврологични проблеми.

Спелта

Освен това може да има последствия върху паметта – според някои специалисти при недостиг на цинк в организма се наблюдава и синдром на хиперактивността с дефицит на вниманието.

Брашното от спелта е богато и на витамини от група В – в една филия от пълнозърнестия хляб се съдържат 3.2 мг витамин В3, което е около 20 % от ОДП за мъжете и 23 % за жените. Витамин В3 се нарича още ниацин – той също е важен за поддържането на добра функция на нервната система.

Спелтовото брашно е богато и на рибофлавин или витамин В2 – комбинацията на рибофлавина и ниацина предпазват очите от катаракта. В една филия хляб от спелта се съдържа внушителните 0.87 мг витамин В2, което е 72 на сто от ОДП за мъжете и 79 на сто за жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати