Здравословни ползи от калина

Здравословни ползи от калина
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Калина е много популярен храст, особено сред населението на Европа, Русия и Северна Америка, където се използва от незапомнени времена. Храстът калина достига височина от 3 – 4 метра, той е с бял цъфтеж и червени плодове.

Известна като цяр при лечение на мускулни крампи (схващания) и като болкоуспокояващо средство, полезната калина е много добро хомеопатично лекарство. Най-често калина се използва за облекчаване на менструалните болки, болките в кръста и корема. И всичко това благодарение на спазмолитичния ефект на билката. Някои учени препоръчват калина да се приема от жени, които са претърпели спонтанни аборти или преждевременни раждания.

Редица проучвания посочват, че благоприятният ефект на калина се дължи на химическия състав на нейната кора. От полезната билка е изолирано веществото скополетин, което е вид антикоагулант, който повлиява добре болките в мускулите.

Приемът на калина е отлично решение при нервно напрежение, раздразнителост и депресия, от които много жени страдат през периодите на климакс и менопауза - правилно дозираната билка дава страхотен резултат.

Този хомеопатичен продукт се счита за добра алтернатива на синтетичните лекарства, които доказано предизвикват здравословни проблеми.

Но калина като билка може да бъде приложена както при жени, така и при мъже. Тя е изключително полезна и при спазми на пикочните пътища.

Лек от кора на калина

Калина

Спазмолитичното лекарство се приготвя от прясната кора на калина, и то само в периода пролет-есен. Една чаша от кората се вари с 3-4 чаши вода, след което течността се охлажда и прецежда.

Препоръките на лекарите са да се приемат от 3 до 10 капки няколко пъти дневно (от 3 до 5 пъти ). Те могат да бъдат разтворени в някаква плодова напитка за по-лесно поглъщане. За по-добри резултати се препоръчва отварата да се приема един час преди сън.

До момента не са известни странични ефекти от приема на калина, като е желателно да се започва с прием на по-ниска доза, която постепенно да се повишава.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати