gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да подредим масата за Бъдни вечер

Как да подредим масата за Бъдни вечер

Пита за Бъдни вечер
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Подготовката за коледните празници започва още в началото на месец декември, особено ако у дома има малки дечица. За тях празникът е изключително вълнуващ. Коледните празници са специални – носят някакво особено настроение и заряд. Как да подредим масата за Бъдни вечер? Все пак тя трябва да е традиционна, но и красива, за да се чувстват гостите ни уютно.

Традициите покрай Бъдни вечер трябва да се спазват, но можете да направите и нещо по-различно. Едно от задължителни ястия, които трябва да има на масата са постните сарми.

Тази година може да опитате да направите различни сарми – например да завиете плънката не само в лозови листа. Опитайте с листа от хрян или цвекло. Заменете традиционния ориз с булгур или пък популярната и препоръчвана напоследък сарми с киноа. Може да добавите и просо.

Бобът, който също задължително присъства на трапезата на Бъдни вечер, може да бъде поднесен под формата на салата. И за да бъде по-различно – добавете към салатата от боб и няколко печени червени чушки, нарязани на парчета.

По същия начин може да промените и другите традиционни рецепти, които приготвяте за празника. Що се отнася до подредбата на масата за Бъдни вечер, тук също могат да се опитат различни неща. На първо място, сложете покривка, която да носи настроение и топлина.

Бъдни вечер

Ако покривката е достатъчно цветна, няма да са нужни кой знае какви приготовления и украси. Сложете свещ в средата на трапезата, салфетки - тази аранжировка е достатъчна.

В случай че не ви допада този вариант, сложете едноцветна покривка, върху която можете да разпръснете няколко шишарки или пък мънички играчки за елха, за да има повече настроение. Сложете салфетки за всеки, след което наредете ястията върху трапезата.

При подреждане на масата за Бъдни вечер може да добавите салфетки от плат, а не хартиени – задължително условие е да са изгладени, както и покривката. Можете да я сгънете по определен начин – в такъв случай сложете кърпите в празните чинии.

Сложете всяко ястие в отделна чиния и поднесете на масата, като във всяка чиния трябва да има прибор, с който хората могат да си сипват самостоятелно.

След като сложите прибори и празни чинии пред всеки, може да аранжирате с малки дрянови клончета, които сте вързали с червена панделка и да ги поставите до приборите на всеки гост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати