Бургаският Кауфланд остана ненаказан заради развалените стоки

Супермаркет

Магазин на Кауфланд в Бургас се размина с глоба от 1000 лв., след като Районният съд в морския град отмени санкцията, наложена на хипермаркета при установяването на продажба на развалени храни.

Бургаският Кауфланд, намиращ се в квартал Славейков в града, е продавал пилешки наденици и воденички по селски, чийто срок на годност е бил изтекъл преди една седмица.

По витрините на Кауфланд са намерени още стари панагюрски луканки и вкиснат айрян.

Проверката на бургаския Кауфланд е била извършена на 15 април тази година, като държавните инспектори добавят, че заедно с развалената храна на клиентите са се предлагали и стоки, чиито опаковки били отворени.

Магазин

С отворени опаковки са продавани бяло саламурено сирене, месни деликатеси и натрошено сирене от краве мляко, чието производство е било българско.

Клиенти споделят и че някои холандски млечни продукти и замразена бейби херинга от Полша не са изглеждали годни за консумация.

В деня на проверката срещу хранителната верига е съставен констативен протокол. Издаден е и акт за унищожение на хранителните стоки. След разглеждане на протокола държавните институции наложиха 1000 лева глоба на Кауфланд.

Въпреки че сумата е ниска за голяма хранителна верига като Кауфланд, от бургаския магазин обжалваха решението за глоба като отнесоха случая до Районен съд – Бургас.

Пазаруване

Според управителите на хипермаркета продажбата на развалени храни не заслужава да бъде глобена. Развалените храни обаче са били описани пред представители на хранителната верига.

„Недопустимо е едва в наказателното постановление да се посочват за първи път факти, които не са предявени на нарушителя с АУАН” – се казва в решението на Районния съд, с което се отмени глобата от 1000 лева за Кауфланд.

От друга страна Комисията за защита на конкуренцията глоби хипермаркетите в немската хранителна верига в България заради заблуждаваща реклама. Кауфланд трябва да плати сумата от 542 662.50 лева заради заблуждаващата реклама на хранителните продукти K-Classic.

В действителност се оказа, че обявените най-ниски цени в региона, не са такива.

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати