Украса и декорация на пити

Питка

Създаването на декорация върху питата прави тестеното изделие още по-специално. Можете да си направите всякакви красоти от тесто – просто трябва да ги съобразите с повода и да използвате въображението си.

Вероятно в началото няма да сте очаровани от това, което сте сътворили. С течение на времето питите ще стават все по-хубави, а идеите в главата ви все повече. Освен вкусовите качества на питката, които безспорно са важни, хубаво е тя да има и по-различен външен вид.

Начинаещите спокойно могат да се доверят на формичките за курабии – отрежете си такива форми, каквито желаете, след което ги сложете върху питата. Можете да използвате част от тестото, с което правите питката – просто го отделете преди да изсипете питата в тавата.

Ако искате да сътворите нещо сами, направете си житни класове за украса – трябват ви два фитила от тестото. Единият край на фитилите трябва да бъде по-дебел – трябва да нарежете по-дебелата част с върха на ножица, така че да се получат заострени ъгълчета.

Питка за Прощъпулник

Следва просто да наредите върху питата двата фитила. Разбира се, можете да направите повече на брой житни класове и да ги разположите, както ви харесва.

Ако правите пита за прощъпулник, украсата е лесна – направете отгоре мъничко краченце. Отделете известно количество от основното тесто и с по-голямата част направете ходилото, а с останалата оформете топчета – пет и с различна големина. Сложете крачето в средата на питката, а над него наредете петте пръста.

Можете да си приготвите и красиво и интересно цвете – отделете от тестото за питката. Сложете брашно на плота и разточете тестото с точилка – дебелината му да бъде около сантиметър. Отрежете парче с дължина около 20 см и ширина 10 см и го сложете върху домакинска хартия.

Разточете го още малко с точилката и с остър нож започнете да режете листенца, които да са с приблизително еднаква големина и форма. Наредете тези листенца върху питата под формата на цвете, а в средата добавете топче от тестото, което можете да надупчите с клечка за зъби.

Ако искате да стане по-интересно – отделете половината листенца и ги удължете внимателно с ръце, редете ги отново в кръг, но на по-голямо разстояние. В този случай редувайте по-дългите и къси парчета тесто.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати