Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пореч – билката, която лекува сърце

Пореч – билката, която лекува сърце

МаринаМарина
Джедай
15642
Пореч

Пореч е растение, чиито цветове, листа и масло, извлечено от семената, се използват за направата на лекарствени препарати. Среща се в планинските райони на Източна Европа и Мала Азия.

Билката е много богата на фитонутриенти, минерали и витамини.

Маслото от пореч се използва при кожни заболявания, екземи, дерматити, невродермити и други. Добър помощник е и при артрит, стресoви състояния, предменструален синдром, алкохолизъм, както и за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и инсулти.

В маслото от пореч се съдържа гама-линоленова киселина, която е мастна киселина, имаща противовъзпалителен ефект. Тя е омега-6 мастна киселина, играеща съществена роля в поддържане здравето на ставите, кожата и лигавиците. А използването на цветовете на билката доставят на организма мощна антиоксидантна защита. Тази част от растението е показна при треска, кашлица и депресивни състояния.

Растението действа добре при проблеми с хормоните на надбъбреците, както и за прочистване на кръвта, увеличавайки отделянето на течности от организма. Благодарение на това си действие не се стига до повишаване на артериалното налягане. Също предотвратява развитието на инфекции в белите дробове. Някои използват билката и за стимулиране на кърмата.

напитка с джинджифил и пореч

Богата още на витамин Е и А, тя участва активно в борбата с възпалителните заболявания, допринасяйки за поддържане на здрава сърдечно-съдова система. В състава на пореч можем да открием и завидни стойности на желязо, калий, калций, манган, мед, цинк и магнезий.

Калият, знаем, е изключително важен за контрола на сърдечната честота и артериалното налягане. Освен това в пореч се съдържа и ниацин – витамин В3, който подпомага за намаляване нивата на лошия LDL холестерол.

Употребата на пореч от възрастни и деца се смята за безопасна, защото билката не съдържа опасни химикали. Някои от лечебните части на растението могат да носят в себе си токсини, довеждащи до заболявания на черния дроб, включително и злокачествени такива. По тази причина е редно да се избягва от бременни и кърмачки, особено ако се приема е за по-дълъг период от време.

И за да се възползвате от невероятните ползи на пореч, можете спокойно да я добавяте към супи или салати. Също днес са известни и продукти с пореч, които участват в грижата за косата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest