Освежаващата сила на дивия лук и дивия чесън

Левурда

Дивият чесън (левурда), със своите мощни антибактериални, антибиотични и антисептични свойства трябва да присъства често в нашето меню. Ползите му се отразяват много благоприятно върху сърдечно-съдовата система.

Дивият чесън е страхотен лек за намаляване на артериалното налягане, а също ни предпазва от инсулти. Благодарение на антиоксидантния си състав, той поддържа добър тонус на организма, като повишава имунната му защита.

Той расте в началото на пролетта в гористи местности, като е откриван понякога и в междуградските пространства. И за да сте сигурни, че в ръцете си държите именно див чесън, то разтрийте листо между пръстите на ръцете си, за да усетите специфичната миризма на чесън.

Салата

Богата на витамин А и С, калий, калций, манган и селен, левурдата понижава и лошия LDL холестерол, както и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

От друга страна, дивият лук притежава разнообразие от качества, което позволява да се използва като лекарство, репелент срещу насекоми, в кулинарията, както и като декорация в цветната градина.

Цялото растение е абсолютно безопасен за консумация - както луковицата, така и оперението му. Може да бъде приет в суров вид, изпечен или изпържен, но термичната обработка не е за предпочитане.

В медицината дивият лук е използван от векове заради способността му да лекува различни заболявания. Така например той е лек при кашлица, ангина, астма, както и при бактериални инфекции. Като антисептично средство се използва сокът му за почистване на рани от различен тип.

Дивият лук има висока концентрация от полифеноли, които със своите антиоксидантни свойства са много полезни за организма на човека. Освен това тези растителни съединения забавят стареенето на клетките, поддържайки тялото в младежки вид за по-дълго време.

Различни твърдения описват още дивият лук като средство за превенция от развитие на злокачествени и сърдечно-съдови заболявания. Той съдържа в себе си противоракови съединения на сярата, както и вещества, помагащи поддържането на здравословни нива на холестерола. Богат на кверцетин (биофлавоноид с антиалергична активност), дивият лук е в помощ на белите дробове и горните дихателни пътища.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати