Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Отбелязваме Международния ден на сладоледа

Отбелязваме Международния ден на сладоледа

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232

Днес се отбелязва Международният ден на сладоледа - лятното изкушение, без което никой не може. Празникът се пада всяка трета неделя от медец юли, като тази година ще се отбележи на 16-ти.

Международният ден на сладоледа е учреден от американския президент Роналд Рейгън през 1984 година, като тогава държавния глава на САЩ е обявил месец юли за месец на сладоледа.

Според кулинарните историци първите опити за приготвяне на сладолед са направени още през XVIII век. Някои историци дори твърдят, че още древните римляни и перси са приготвяли сладкото изкушение.

Още в миналото сладоледът става изключително популярен в Европа и бързо се разпространява по всички краища на света.

Последно проучване на фирма за доставка на храни показва, че най-големите фенове на лятната наслада са в Сингапур, като хората от тази страна хапват най-често от студеното лакомство.

В Сингапур най-предпочитан е шоколадовият сладолед. В Пакистан от друга страна предпочитат ваниловия.

Българите също хапват по-често ванилов сладолед от шоколадов. Анкети показват, че нашенците си поръчват два пъти по-често от ваниловата разновидност на лятното изкушение.

Ваниловият сладолед е предпочитан и за 27% от всички националности по света. На второ място се нарежда шоколадовият със 17%.

В Тайван и Виетнам наблягат на тропическите вкусове, а индийците предпочитат да смесват сладолед с бисквити или пък сладолед с боровинки.

Всяка година в САЩ се изяждат средно 48 литра сладолед за един човек. Сладоледът е един от най-предпочитаните десерти особено в летни жеги, защото действа охлаждащо.

За първи път сладкото изкушение се предлага във френско кафене, което е отворило врати през 1670 година. Първоначално сладоледът се е наричал млечен лед, хладка сметана и студено мляко.

Първите колички за сладолед се появяват по европейските улици през 1828 година, а първият ръчен миксер за сладолед е измислен 18 години по-късно.

В САЩ първият сметанов сладолед е приготвен от плодове, сироп и орехи и се е продавал на цената от 5 цента.

Към момента най-скъпият сладолед в света се предлага за 1000 долара.

Отбележете и вие Международния ден на сладоледа, като приготвите:

- млечен сладолед;

- веган сладолед;

- плодов сладолед;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати