gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Спипаха над 100 кг съмнително пилешко месо

Спипаха над 100 кг съмнително пилешко месо

Пиле

Над 100 килограма съмнително пилешко месо заедно с различни сосове бяха заловено от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните при последните проверки.

Експертите съобщават, че съмнителното пилешко е открито само през първата седмица от проверките. За една седмица инспекторите от Агенцията са спрели продажбата на над 100 килограма пилешко месо от различни търговски обекти в цялата страна.

Последните доклади на БАБХ сочат, че масово се откриват нередности при продажбата на хамбургери и сандвичи. До момента са съставени 173 предписания и 46 акта на търговци.

Заради недопустимо лошата хигиена са затворени и 7 обекта.

Сосове

На засилени проверки са подложени и дюнерджиите, и павилионите за сандвичи и катми по Черноморието.

Въпреки че по думите на експертите няма фрапантни нарушения, инспекторите са се натъкнали на съмнителни хранителни продукти, както и на стоки, съхранявани неправилно. Заради липса на хладилни витрини са конфискувани 35 килограма сосове – кетчуп, майонеза и горчица.

За една седмица са заловени 88 килограма разфасовки от пилешко месо без необходимите документи, които се изискват, за да се продава месото. Голяма част от съмнителното пилешко не е имало дори етикети.

Проверки на Агенцията по безопасност на храните текат и в Перник, където инспекторите следя дали търговците предлагат салфетки на клиентите, които си купуват сладолед във вафлена фунийка.

Хот-дог

В пернишките заведения също се следи за хигиената при продажбата на дюнери, сандвичи и пици на парче. Инспекторите обръщат внимание и на съхранението на сосовете, тъй като последните проверки показват, че майонезените смеси не се държат в хладилни витрини, с което се нарушават правилата за съхранение на сосовете.

От БАБХ добавят и че към Агенцията са се записали 12 човека, които сътрудничат при откриването на обекти, които не спазват нормите за продажба и съхранение на храни.

Сигнали за нарушение могат да се подават и от доброволци.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати