gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем мед, пълен с антибиотици и пестициди

Ядем мед, пълен с антибиотици и пестициди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121266
Мед
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Медът, продаван у нас, е пълен с пестициди, антибиотици и ГМО, алармират пчелари. Според тях вината за това е на земеделците, които нарушават закона.

Илия Цонев, който от 20 години е в бранша на родното пчеларство, заявява пред медията, че българският мед отдавна не е полезна храна, тъй като в него изобилства от антибиотици, пестициди и ГМО.

Според пчеларите най-голяма вина за ГМО в родния мед имат земеделците, които набавят генномодифицирани организми в растенията, от които пчелите събират прашец.

Въпреки строгите забрани за садене на генномодифицирани организми, земеделците у нас нарушават закона и никой не наказва подобни провинения.

Пестицидите в меда се дължат на нектара, който насекомите събират от култури, чиито семена са обработвани с неоникотиноиди. Това са токсични препарати, които се използват срещу вредители. Те се просмукват от семката, а в последствие – от цялото растение и всички околни насаждения.

Пчелни продукти

За да се докаже, че в меда има вредни вещества, трябва да се проведе специално изследване, което Българската агенция по безопасност на храните не прави.

Качеството на меда се проверява само по желание на производителя или търговеца, ако иска да е сигурен в продукта, който предлага.

В качествения мед трябва да следят общо 10 показателя, като вкус, цвят, захароза и водно съдържание. Пробите за безопасност имат задължителен характер, но ветеринарните лекари не могат да обхванат всички пчелари.

Освен това изследванията на меда са много скъпи. За всеки антибиотик поотделно се дават по 100 лева. Родните пчелари не могат да отделят подобни суми. Затова подлагат на изследване само меда, който е за износ.

Единствената лаборатория, в която се изследва българския мед, се намира в Бремен, Германия.

За българския пазар обаче остава непроверената стока, която изобилства от антибиотици и пестициди.

Заради дъждовете и лошото време пчелари в отделни части на страната отчитат нулеви добиви на някои видове мед, а на други видове – много ниски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати