Олио от бамя замества кокосовото масло

Олио от бамя
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Бамята (Abelmoschus esculentus, Hibiscus esculentus ) е едногодишно тревисто растение, достигащо височина от близо един метър.

Употребата на бамя е широкоспектърна. Плодовете могат да се консумират пресни или изсушени и добавени към различни ястия, супи или сосове. Oт семената на шушулките може да се направи брашно за хляб или тофу. A ако се изпекат, стават страхотен заместител на кафето.

Този зеленчук е богат на желязо, калий и калций, както и на витамин А и С. Също съдържа витамин В6 (ценен за метаболизма) и витамин В9 (фолиева киселина). Наличните фибри от своя страна подпомагат стабилизирането на кръвната захар и регулирането на холестерола, както и предпазват дебелото черво от злокачествени заболявания.

Във Филипините, както и в някои други тропически страни вниманието е насочено към производството на масло от бамя. Това се е наложило от факта, че кокосовото, палмовото и това от соя са станали твърде скъпи, а отдавна са основен източник за прехраната на населението.

Бамя

За да се предпазят хората от глад и недохранване, е започнало засаждането на огромни площи с бамя, защото от семената ѝ произвеждат масло. То намира приложение освен в хранително–вкусовата промишленост, но и във фармацията и козметиката.

И по тази причина в някой южни региони семената на бамя са по–скъпи от шушулките - именно заради възможността от тях да се приготвя масло. Шушулките се берат, когато са добре узрели, и от семената им се приготвя олио, равняващо се по качество на това на зехтин и слънчогледовото масло.

Шушулките (плодът) на бамята са покрити с дребни косъмчета, които за някои хора могат да предизвикат дразнения, особено в момента на събирането им.

Експертите считат, че богатият витаминен, минерален състав и наличието на протеини, правят бамята и нейните продукти много ценна суровина.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати