gotvach.bg»Статии»Любопитно»Гъши дроб - вкусът на лукса

Гъши дроб - вкусът на лукса

Гъши дроб
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
Виж ››

За пръв път прелетни гъски са опитомявани с цел консумация в Древен Египет. Те били изхранвали основно със смокини. Постепенно миграцията им на север довела до естествено разпространение на тези угоени видове. Така цялото Средиземноморие познало новия кулинарен деликатес – гъши дроб.

Големият интерес превръща Европа в постоянен производител на птичия продукт. В края на XIX век във Франция вече има и обявени стандарти спрямо начините на отглеждане на птиците.

Когато заедно с Колумб пристига и царевицата, французите започват да угояват гъските с царевична каша. Оттогава вкусът на черния им дроб от добър става несравним.

Във Франция гъшият дроб се нарича „Foie gras”, т.е. - мазен дроб. Именно там е съсредоточено и най-голямото производство на този изискан деликатес. В наши дни за дроб се отглеждат не само гъски и патици, а и кокошки и скопени петли. Френското наименование фоа гра обаче се отнася само за гъшия и пачия продукт.

Гъшият дроб се приготвя при специфично угояване, т.нар.”гушене”. То представлява хранене, провеждано под ръководството на човека, с царевица или царевична каша. Тя се поставя в тръбичка, прокарана до хранопровода на гъската, която достига до стомаха ѝ.

Фоа гра

Именно начинът на това хранене и експоатация притесняват сериозно много организации за защита на животните. Някои смятат, че процесът е насилствен, но ветеринарите обясняват, че гъската може да стои така дълго време, тъй като тръбичката не и пречи на дишането.

При този начин на хранене за 2-3 седмици черният дроб се увеличава почти петткратно от нормалния и в даден момент спира да функционира напълно. Така всяка птица дава по около 700 г дроб. Останалото месо се използва като това на обикновено отглежданите пици.

У нас, както и в много страни, гъшият дроб е вкусът на лукса. Той може да се открие само в луксозните ресторанти, на висока цена. Нерядко може да се намери и в големи вериги магазини, като цената отново е доста висока.

Въпреки това обаче, поне веднъж в живота си всеки трябва да се наслади на този неповторим вкус, носещ наслада на сетивата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати