Кедрови ядки - екзотични, но много полезни
Pine Nuts - Exotic, but Very Healthy
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кедрови ядки - екзотични, но много полезни

Кедрови ядки - екзотични, но много полезни

Кедрови Ядки
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Кедровите ядки са екзотични ядки, добиващи все по-широка популярност сред любителите на здравословното хранене. Те са високо ценени и от почитателите на кулинарното изкуство, тъй като имат множество приложения. Освен заради прекрасния си вкус, те се ценят и заради множеството ползи, които носят на организма.

Кедровите ядки са ядливи семена, получени от някои видове иглолистни дървета от семейство Pinaceae. В Европа се добиват по иглолистно дърво, познато като испанска пиния. Най-мащабното производство обаче е в Северен Китай, където кедровите ядки се добиват от корейската пиния.

Екзотичните ядки и техните лечебни характеристики били познати на хората още в древността. Тези им свойства се дължат на съдържащите се в тях лесноусвоими протеини. Кедровите ядки са най-богати на тях, в сравнение с останалите ядки.

Печени Кедрови Ядки

Белтъчините в тях от друга страна имат повишено съдържание на аминокиселини, най-вече аргинин. Тази киселина е сред основните, отговорни за правилното развитие на човешкия организъм. Поради това кедрови ядки се препоръчват на бременни, деца и подрастващи.

В състава на кедровите ядки влизат още всякакви витамини, множество минерали, целулоза, фруктоза, глюкоза, декцтрин, захароза, скорбяла, декстрин и други. В маслото от кедрови ядки пък има високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, най-вече линоленова.

Всички тези съставки обуславят ползите, които носят кедровите ядки на организма. Приемът им доказано подобряват обмяната на веществата. Те подобряват работата на сърдечно-съдовата, нервната, храносмилателната и отделителна система. Укрепват мускулатурата, като същевременно подпомагат процесите на растеж на тялото и организма. Освен това, тези ядки са силен афродизиак. Консумацията им влияе положително на мъжката потентност.

Кедрови ядки - екзотични, но много полезни

Кедровите ядки са сред най-калоричните ядки. Екзотичният им, уникален вкус, ги прави предпочитана добавка към редица сосове и ястия. Те са една от основните съставки на популярният сос песто. Приложими са дори в сладкарството, при приготвянето на различни десерти и шоколади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати