Кои са любимите храни на слабите хора

Полезни храни

Тайната на слабите хора не се крие нито в строгата диета, която пазят, нито в нещо магическо - важно е отношението към храната и в крайна сметка нейната същност.

Всеки има поне един познат, който привидно похапва от всичко в завидни количества и продължава да носи дънките си от преди 15 години. Истината е, че почти никой слаб човек не спазва диета и не се успокоява с храна. Ограничаването на храната води до забавяне на метаболизма.

Така тялото остава гладно и започва да прави запаси за тези черни дни. Именно това е йо-йо ефектът, който се появява при мнозина, опитващи се да отслабнат с глад. След като приключат диетата, те започват буквално да се тъпчат, за да възстановят липсите. Така не само връщат това, което са свалили, но и наддават.

Правилното хранене изисква човек да е запознат с калоричността на храните, т.е. с броя калории за един грам. Така винаги ще може да си позволите да похапвате по-големи количества нискокалорични храни, като същевременно намалите тези на висококалоричните.

Освен видът и калоричността на храната при желание за сваляне на килограми е важен и т.нар. индекс на засищане, тъй като гладът и апетитът са основни антигерои в тази борба. Този коефициент е изчислен на база времето, което ще измине, след като сте изяли една храна, преди да огладнеете отново.

Ябълки

Това ще рече, че колкото повече фибри, протеини и вода се съдържа в приеманата храна, толкова по-висок ще е този коефициент. А колкото по-голям е той, толкова повече време няма да усетите глад.

А ето и какъв е коефициентът на едни от най-любимите ни храни. Спрямо него може да изготвите дневно меню, което да ви помогне по-лесно и без глад да свалите излишните килограми. Започваме с най-малко засищащите храни и завършваме списъка с най-активно потушаващите глада за дълъг период от време:

Кроасан – 47;

Кекс – 65;

Поничка – 68;

Фъстъци – 84;

Кисело мляко – 88;

Сладолед – 96;

Бял хляб – 100;

Пържени картофи – 116;

Житни растения – 116;

Фибри

Корнфлейкс – 118;

Банани – 118;

Бели спагети – 119;

Солени бисквити – 127;

Бял ориз – 132;

Кафяв ориз – 138;

Сирене – 146;

Яйца – 150;

Царевица – 154;

Пълнозърнест хляб – 157;

Грозде – 162; Телешко месо – 179;

Кафяви спагети – 188;

Ябълки – 197;

Портокали – 202;

Овесени ядки – 209;

Бяла риба – 225;

Задушени картофи – 232.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати