gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мазните храни увреждат обонянието ни

Мазните храни увреждат обонянието ни

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494148112k
Мазни храни
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
6.50 лв.
Виж ››

Редовната консумация на мазни храни довежда до структурни и функционални промени в назалната ни система, установи наскоро проучване. Стига се освен до затлъстяване и затрудняване функциите на органите и системите в човешкия организъм, но и до смущения в обонянието.

Това проучване е първото по рода си, което посочва мазнините като рисков фактор за обонятелната функция при хората.

Проучването е проведено върху мишки, които били разделени в две групи. Първата е била подложена на диета, включваща богата на мазнини храна, а втората се е хранила обичайно.

След 6 месеца резултатите посочили, че рисковата група, консумирала обилно мазнини, е с нарушена обонятелна способност с до 50 %. Те загубили част от способността си да разпознават миризми, защото се установила загуба на голям брой мозъчни клетки, отговорни за предаване на сигнала.

Резултатите се допълват и от изказването на Проф. Дебра Фадол, че дори след като при първата група мишки са намали консумацията на мазнини, обонятелната им система не е възстановила на 100 % своите способности.

Мазнини

В бъдеще изследователският екип има намерение да изследва и влиянието на високите стойности на кръвната захар. Те са заинтригувани дали повишените нива на глюкоза в кръвта биха се отразили на способността за разграничаване и разпознаване на миризми.

Затлъстяването при хората е всеобщ проблем по целия свят. Той е и причина за поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет. Притеснителен от последните години е и фактът, че възрастовата граница пада и все повече малки деца и тийнейджъри попадат в рисковата група.

Специалистите от всички краища на света апелират за по-здравословно хранене и извършване на физическа активност поне три пъти в седмица. Това е така, защото сърцето е като мускула – трябва му ежедневно тренировка, за да се развива и функционира нормално.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати