Дивият лук - стилен завършек на всяко ястие

Салата с див лук

Най-малкият ядлив лук е дивият лук. Той представлява многогодишно луковично растение, единственият представител на рода Allium. У нас е познат още като салатен лук, сибирски лук, резанец, шивес и див лук. Родината му е неопределена. Разпространен е както в Европа, така и в Азия и Северна Америка.

Дивият лук се използва като подправка за редица ястия от много години насам. Може да се намери в почти всеки магазин. Освен това е и лесен за отглеждане както в градината, така и като саксийно растение.

Див лук

Растението е предпочитано пред останалите видове лук, тъй като търпи своето развитие и цъфти чак до късна есен. На височина достига до 50 см. Той е изключително ароматен, но притежава изтънчен вкус. Растението образува гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви лилави съцветия.

Цветовете на дивия лук са бледолилави, събрани в шест венчелистчета. По време на цъфтеж те са не само красиви, но и с приятен аромат. Това ги прави перфектни за декорации в градината или в саксиите по перваза.

Листата на дивия лук се използват главно в кулинарията. С тях се декорират супи и салати. Най-често те се добавят последни, тъй като са идеални за стилен завършек на всяко ястие. Освен това той безпроблемно може да замести обикновения лук във всяка една рецепта.

Декорация на храна

Най-дълбоко е залегнала употребата на див лук в кулинарията на Швеция и Франция. Там данни за неговото използване има още в кулинарни книги от 1806 г. В тях неизвестен автор описва как той се добавял към супи, риби и дори палачинки и сандвичи.

Освен заради кулинарните си качества дивият лук трябва да присъства в ястията като богат източник на витамини и минерали. Неговите лечебни свойства са сходни с тези на чесъна, макар и в по-малка степен.

В него се съдържат органични съединения, които действат благотворно на кръвоносната система. Приемът на зелените листенца действа антисептично, диуретично и стимулиращо на целия организъм.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати