Русия иска да забрани някои бургери на Макдоналдс

Бургер

От руската комисия за защита на потребителите поискаха да се забранят кралският и обикновен чийзбургер, пилешкият бургер и този с филето от риба във всички вериги на Макдоналдс в страната.

Забраната ще обхване и част от предлаганите млечни шейкове и сладоледи.

Като причина за желанието си от Русия посочиха неподходящи физико-химични параметри в съдържанието на продуктите, предлагани от Макдоналдс.

Комисията за защита на потребителите е завела дело. Ако успеят да го спечелят, производството и разпространението на бургери, шейкове и сладоледи ще бъде наказвано от закона.

Макдоналдс

От Макдоналдс заявиха, че не са получавали оплаквания или информация за заведено дело срещу тях от руския регулатор. Веригата за бързо хранене уверява клиентите си, че продуктите ѝ се приготвят съгласно законите в Русия.

Предварителното изслушване на делото е насрочено за 13 август, а същинското дело ще се проведе през септември.

Само преди три месеца Макдоналдс се оттегли от анексирания Крим, след което много руски политици заявиха, че всички ресторанти от веригата за бързо хранене в Русия трябва да бъдат затворени.

Бързо Хранене

Данните от миналата година показват, че руският пазар е един от най-големите чуждестранни пазари на Макдоналдс наред с Канада. Първите ресторанти от веригата са отворени през 1990 година, а към днешна дата броят им стига 400.

По-рано през годината руският президент Владимир Путин предложи веригите за бързо хранене да предлагат и традиционни руски специалитети като осетинските пирожки например.

"Имаме прекрасна кухня. Въпросът е как да организираме промишленото производство, което и да е с по-добро качество от възможната конкуренция“ – заяви Путин.

Руският държавен глава препоръча на американската хранителна верига да се насочи към домашно приготвената храна, която да примамва клиенти с ниската си цена. Според него Макдоналдс може да предлага и осетинските пирожки, чак-чак, татарски беляши и други руски национални ястия.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати