gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на вносните плодове и зеленчуци пада

Цената на вносните плодове и зеленчуци пада

Плодове и зеленчуци

През последната вносните плодове и зеленчуци са регистрирали сериозен спад в стойностите. Прасковите и дините, които са внос, са двойно по-евтини от тези, произведени в България.

Данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища показват, че прасковите, които са внос, се предлагат за 0.36 лева за килограм, а тези, произведени в България или друга страна членнка на Европейския съюз – за 0.75 лева за килограм на едро.

Вносните дини също са двойно по-евтини в сравнение с нашенското производство. На едро вносните дини се предлагат за 0.16 лева за килограм, а другите – за 0.32 лева за килограм.

За една седмица и дините, и прасковите са регистрирали сериозен спад.

Праскови

Експертите обясняват тази разлика със субсидирането на износа.

Поевтиняване през последната седмица е отчетено и при сливите, чиято цена от 1.20 лева за килограм е паднала на 0.90 лева за килограм.

При пъпешите също се наблюдава разлика между вносните и останалите плодове, продавани на едро. За последната седмица вносните пъпеши са се продавали за 0.65 лева за килограм, а другите – за 0.75 лева за килограм.

Цената на гроздето също е паднала – от 2.60 лева за килограм на 2.20 лева.

Сериозен скок от друга страна са регистрирали кайсиите, чиято цена се е покачила от 1.53 лева за килограм на 2.30 лева за килограм на едро.

По-скъпи са и ябълките. За една седмица те са покачили стойностите си от 1.32 лева за килограм до 1.80 лева.

Краставици

Черешите са запазили цените си на едро от 4 лева за килограм.

Лек спад има при портокалите и грейпфрутите, които се предлагат за съответно 0.80 лева за килограм и 1.72 лева за килограм.

Разлика се наблюдава и при цените на вносните оранжерийни домати, които се предлагат за 0.60 лева за килограм, в сравнение с тези, произведени в страната ни – 1.53 лева за килограм на едро.

За сметка на това краставиците поскъпнаха рязко – от 0.76 лева за килограм на 1.62 лева. Килограмът на корнишоните също скочи с 0.20 лева за последната седмица.

Цената на пресните картофи остава стабилна – 0.52 лева за килограм. Червените чушки също са задържали стойностите си от миналата седмица – 2.15 лева за килограм.

За разлика от тях салатите са поскъпнали с 0.20 лева за брой.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати