Кайенски пипер - горещата подправка в кухнята

Кайенски пипер - горещата подправка в кухнята

Кайенски Пипер

Кайeнският или каенски пипер представлява изсушена червеникава чушка с особено лют вкус. Цветът на пипера, от който се получава, е от зелен, жълт до тъмночервен.

Ароматът и вкусът на кайенскя пипер се измерват в скала от 1 до 120. Растението предпочита топлите, влажни и богати на минерални соли почви. Достига до метър височина и цъфти през пролетта и лятото. При обработка семките на чушките се почистват добре, след което ръцете се измиват. Необходимо е да се пазят очите.

Кайенският пипер се използва в кулинарията и в народната медицина. Приемът му доказано стимулира имунната система поради високото съдържание на витамин А в състава му. Едва 2 ч.л. кайенски пипер доставят на организма 47% от необходимата дневна доза витамин А.

Тази люта чушка е често използвана за подправяне на ястия. Използваеми са плодовете на растението. Като подправка се използва както суров, така и преминал през кулинарна обработка, изсушен или смлян.

Изсушеният кайенски пипер най-често се стрива на прах и се добавя към ястия, сокове, чай или мляко. Овкусява добре меса, риба, сосове табаско и чили, бобени ястия.

Лют Гювеч

Друго интересно приложение на кайенския пипер е в сладкарската промишленост. Той е предпочитана добавка към някои специфични видове сладкиши, кремове и шоколадови произведения.

Кайенският пипер си кореспондира добре и с други подправки като чубрица, черен и шарен пипер, кимион, кориандър, куркума, джинджифил, сушени домати, целина и други.

Специфичните му кулинарни предимства го правят прекрасна подправка за коктейла Блъди Мери, както и при производството на греяно вино.

Консумацията на кайенски пипер трябва да е минимална, поради прекалената му лютивост. Той е и средство за борба с различни заболявания като язви, зъбобол, морска болест, алкохолизъм, малария, треска, трудно преглъщане и други.

Консумацията му води до стимулиране на термогенезата, което спомага повишаването на изгорените калории.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати