Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Келп - помощ от морето за щитовидната жлеза

Келп - помощ от морето за щитовидната жлеза

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Келп

Келп представляват диворастящи кафяви морски водорасли. Наричат се още фукуф. Могат да бъдат открити по бреговете на Балтийско море, Северна Америка и Гибралтарския проток.

Кафявите водорасли са една от най-ценените храни. Те са богати на всички елементи, необходими на човешкото тяло. В тях се открива балансиран комплекс от витамините А, В1, В2 и С, с макро- и микроелементите селен, йод, манган, калий, калций, мед, цинк, манган и кобалт.

Освен това в клетките им се открива жълтокафяв пигмент - фукоксантин, на който дължат характерния си цвят, както и хлорофил B и C. Съдържат още етерични масла, алгинова киселина, фукоидан, ламинарин и други.

Една от най-големите ползи, които носят водораслите келп на тялото, е основно в ендокринната система. Те успешно се борят срещу заболяванията на щитовидната жлеза.

Това им свойство се дължи на съдържащите се в тях високи нива на йод (най-вече дийодтирозин), както и на селен, необходим за функционирането на дейодиназата. Келп оптимизират функцията на щитовидната жлеза. Освен това многократно подобряват процесите на обмен в организма.

Кафявите водорасли успешно се използват и за намаляването на холестерола, както и нормализирането на микрофлората. Те възпрепятстват отлагането на липиди в съдовите стени.

Кафяви Водорасли

Консумацията им обогатява храната с всички необходими съставки. Поради това се прилага при непълноценно хранене. Освен това, тe изкарват от организма всички токсични натрупвания - не само от тялото, но и от мозъка.

Водораслите келп регулират метаболизма и са приложими в диетологията. Те способстват намаляването на теглото, като регулират апетита.

Използват се за профилактично лечение на всякакви очни болести и увреждания на ретината. Препоръчват се при костни и ставни заболявания при деца. Освен това, доказано успокояват нервната система и подсилват мозъка.

Както стана ясно, водораслите келп подобряват цялостното здравословно състояние. Въпреки това те не трябва да се консумират в някои случаи: при бременност и кърмене, както и от страдащи от повишена функция на щитовидната жлеза и сърдечни проблеми.

Прекомерните дози могат да доведат до ускоряване на пулса и повишаване на кръвното налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest