Хитри приложения на черупките от яйца

Хитри приложения на черупките от яйца

Обикновено изхвърляме яйчните черупки без изобщо да се замислим дали не могат да ни влязат в употреба. Изключително богати на калций, черупките от яйца могат да се използват за много неща.

Лесно можете да ги превърнете в почистващо средство. Трябва да смелите на фин прах яйчните черупки, след което да ги смесите с течен сапун или друг почистващ препарат – по този начин ще се снабдите с чудесен абразивен препарат. Той почиства идеално замърсените повърхности в банята или кухнята.

Още едно чудесно приложение в кухнята – начупете на парчета черупката и я изсипете в канала. Постепенно парчетата ще се разчупят на по-малки парчета и ще подействат абразивно на стените на канала.

Черупките от яйца могат да бъдат полезни и за растенията в градината. Тъй като са изключително богати на калций и минерали, могат да подхранят растенията ви – необходимо е само да ги натрошите и да ги прибавите към почвата.

Можете да използвате черупките и като мънички кофички за разсад. Необходимо е да пробиете дупка в черупката и да оставите яйцето да изтече през нея – след това увеличете размера на дупката. Сложете пръст в черупката, сложете и семето на растението. Когато растението порасне, засадете го в почвата заедно с черупката от яйце.

Ако пък в градината ви има охлюви, от които искате да защитите растенията си – разчупете черупките от яйца и поръсете около всяко растение.

Хитри приложения на черупките от яйца

Накиснатите черупки в ябълков оцет пък помагат при сърбеж. Използва се само течността, като тя помага и при други кожни раздразнения.

Черупките от яйцата могат дори да послужат за украса на елхата по време на коледните празници. Направете отвор, за да изсипете яйцето и просто украсете черупката – можете да я боядисате, да залепите стикери на нея и пр.

Ако натрошите на не много едри парчета черупките пък, можете да направите мозайка от тях за вашето детенце. Налепете ги на подходяща повърхност, след което оставете вашият малчуган да ги нарисува по свое желание.

Можете да направите и тебешир за децата с помощта на по 1 с.л. брашно и гореща вода. Към тях добавяте стрити на прах яйчени черупки и остатъци от боя за яйца. Оформете под формата на тебешир и оставете да изсъхне.

Твърди се още, че черупките от яйца могат да се консумират и помагат при състояния като остеопороза. За целта са ви нужни домашни яйца – черупките им варите пет минути, след това ги изсушавате на въздух и ги смилате на прах. Според някои източници от тези смлени черупки е достатъчно да се приема по ½ ч.л. дневно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати