Изненадайте близките си със солен пай

Солен пай
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс - черен
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Солените пайове са нещо простичко, но и много изкусително. Всяка подобна рецепта има няколко основни правила. Това на първо място са съставките. Те трябва да са студени, когато се смесват. Перфектното тесто не се обработва твърде дълго. Ето едни от най-вкусните солени пайове, които може да опитате:

Италиански солен пай

Необходими продукти: 350 г брашно тип 500, 1 ч.л.млян черен пипер, 150 мл зехтин, 5 яйца, 5 с.л. вода, 1/2 ч.л. сол, 200 г моцарела, 100 г прошуто, 100 г шунка, 250 г сирене рикота

Начин на приготвяне: Брашното се пресява. В средата му се прави кладенче, в което се слагат зехтинът, 2 яйца, водата, солта и пиперът. Замесва се тесто, което се увива във фолио и се слага в хладилника да втаса.

Пирог

През това време се приготвя плънката за пая. Всички колбаси и моцарелата се нарязват на кубчета. Останалите три яйца и рикотата се разбиват на миксер. Всички продукти се смесват и разбъркват добре.

От тестото се отделя малка част, колкото юмрук. Останалото се разточва на кръг или правоъгълник, според формата за печене. Пренася се в тавичката и се притиска добре към стените и дъното. Върху него се разпределя плънката.

От отделеното тесто се разточва. Може да се постави директно върху плънката или да се разреже на ленти и да се декорира.

Полученият пай се пече 30 минути на 170 градуса, докато добие златист цвят.

Солен пай с месо и гъби

Пай

Необходими продукти: 600 г говеждо филе, 120 г гъби, 1 глава лук, 60 г мазнина, костен бульон, черен пипер, сол, 20 г брашно, 1/4 кг хилядолистно тесто, яйце

Начин на приготвяне: Сланините от месото се отстраняват и се нарязва на малки кубчета. Овалват се в брашно, сол и черен пипер. Изпържват се в мазнина. Прибавят им се нарязаните на тънки парченца гъби и ситно нарязаният лук. Изпържват се добре, накисват се в бульон, посоляват се и се поръсват с черен пипер. Задушават се до омекване.

Получената смес се изсипва в тавичка. След като изстине, мазнината се отстранява. Отгоре се покрива с оформеното на колело тесто. Повърхността му се намазва с разбитото яйце. Отгоре се украсява с изрязани от тесто фигурки. Паят се пече в гореща фурна за около 30 минути.

Пай с тиква и бекон

Необходими продукти: 250 г брашно, половин кубче мая, 1 ч.л. сол, щипка захар, 50 г краве масло, 125 мл топло прясно мляко

За плънката: 500 г тиква, 100 г бекон, 2 яйца, 1 глава лук, 100 мл готварска сметана, 100 г настърган кашкавал, 100 г синьо сирене, щипка черен пипер, щипка мускатово орехче, сол, олио, листенца прясна мента

Начин на приготвяне: Захарта се смесва с разтопеното краве масло, млякото и солта. Добавя се 1 с.л. брашно и се оставя за 10-тина минути да се надигне. След това се добавя и останалото брашно. Омесва се меко тесто, което се оставя за 30 минути в хладилника, за да втаса.

Тиквата се обелва и се нарязва на малки парченца. Сварява се за 5 минути в подсолена вода. Лукът и беконът се наситняват и се запържват в малко олио. Добавя се изцедената от водата тиква и се запържва. Добавят се още яйцата, сметаната и настърганият кашкавал. Подправя се с черния пипер, мускатовото орехче и солта и се отмества от котлона.

Тестото се разстила на дъното на подмазана тавичка. Притиска се добре към стените и дъното. Върху тази основа се излива сместа с тиквата. Поръсва се с нарязаното на ситни парченца синьо сирене и листенцата мента. Пече се на 200 градуса около 40 минути.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Алис Каролинова
Алис Каролинова
01.08.2014 12:22
Мисля,че може качи я ако искаш?!
1
0
Сашка Ликова
Сашка Ликова
01.08.2014 12:21
Мога ли да кача тазки рецепта и в моят сайт
2
0
Ирена
Ирена
11.08.2014 09:49
От редактор: Можете да качите рецептата на сайта си ако посочите готвач.бг като източник. Снимката нямате право да я ползвате, защото тя е обект на други авторски права.
0
0