Странични ефекти от консумацията на сьомга и риба тон

Сьомга

Рибата е една от най-полезните храни и консумацията и е не само препоръчителна, но и задължителна. Но както е с всяко хубаво нещо, тя също носи определени вреди.

Консумацията на риби, най-вече сьомга и риба тон, имат някои възможни странични ефекти. Те носят на организма така необходимите Омега-3 мастни киселини, които не се синтезират от човешкото тяло. Поради това е необходимо дозите Омега-3 да се приемат чрез консумацията на хранителни продукти.

Най-често за получаване на дозите Омега-3 се препоръчва консумацията на риби, именно като риба тон и сьомга. Тази хранителна добавка обаче, както много други, има някои странични ефекти.

Един от недостатъците на приема на тези риби е прекомерното оригване след консумацията им, както и остатъчният послевкус на риба. Поради това, някои предпочитат да заложат на капсули Омега-3.

Риба тон

В повечето случаи обаче хората предпочитат да получат необходимите дози по естествен начин – чрез консумацията на вкусни риби, каквито безспорно са сьомгата и рибата тон.

Един от по-важните проблеми от похапването на риби като риба тон, скумрия, сьомга, сардини, е увеличаващото се ниво на живак в океана. Приемайки тези морски обитатели, вие рискувате да приемете тежки метали в организма си. Поради тази причина все повече хора залагат на рибените масла. Те обаче също не са гаранция, че няма да внесете в тялото някой вредоносен елемент.

Има случаи на оплаквания от стомашни разстройства и болки в областта след консумацията на споменатите риби. Това се обуславя от факта, че Омега-3, съдържащи се в рибеното масло, в големи количества има слабително действие. За да избегнете това да се случи, намалете приеманите дози риба и рибно масло.

Налице е и още един все още рядко срещан страничен ефект, но потенциално разрастващ се проблем при консумацията на рибни продукти. Въпреки че подобряват кръвообращението и намаляват случаите на съсирване, в някои случаи Омега-3 мастните киселини разреждат кръвта повече от необходимото. Това обаче се наблюдава единствено при прекомерни дози риба и хора, имащи проблеми с кървенето.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати