gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Осъдиха Макдоналдс за 27 млн. долара

Осъдиха Макдоналдс за 27 млн. долара

Макдоналдс

Макдоналдс трябва да заплати обезщетение от 27 милиона долара, това реши съдебно жури в щата Тексас. Веригата за бързо хранене е обвинена, защото в един от обектите не е била осигурена достатъчна защита за клиентите, което е допринесло и за смъртта на двама младежи през зимата на 2012 година.

Жертвите са момче и момиче – младежът, Дентън Уорд и неговата приятелка – Лорън Крисп, която е на 19 години. Дентън е пребит до смърт в ресторант на веригата, а неговата приятелка умира в катастрофа при неуспешен опит да се закара пострадалия в болница.

Според семействата на двете жертви компанията е отговорна за случилото се на техните деца, тъй като не са взели достатъчни мерки за сигурност. Още повече, че обектът, в който се е случил инцидентът е бил сцена на подобни сбивания многократно. Всички предишни инциденти са били регистрирани от полицията.

Журито присъди 11 милиона долара на семейството на Лорън и 16 милиона за близките на Дентън. Според адвокати решението за обезщетението за 19-годишната Лорън е уязвимо, тъй като шофьорът, който е карал към болницата всъщност е навлязъл в кръстовището при червен сигнал на светофара.

От Макдоналдс обясняват, че ще обжалват решението. Говорителят на най-голямата верига за бързо хранене пояснява, че фирмата уважава решението на журито, но определено ще го обжалва.

Според адвокати шансовете за успех не са особено големи и след обжалването. Смята се, че Апелативният съд в щата, както и обществото са консервативни и няма да позволят промяна в решението в полза на фирмата.

За Макдоналдс това е втори правен въпрос, при това само за два дни. Според националния борд по трудови взаимоотношения, компанията трябва да е солидарно отговорна със собствениците на ресторантите за начина, по който се отнасят към персонала.

Това със сигурност ще улесни работниците да се обединят и да търсят своите права. Освен това веригата се бори и с последствия от здравния скандал, който е възникнал в Китай. Там бе установено, че доставчик на веригата е пакетирал втори път продукти, които са били с изтекъл срок на годност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати