gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите френски сирена

Непознатите френски сирена

Френски сирена

Френските сирена са много повече от популярните в цял свят Бри, Камабер и Рокфор. Всяка провинция произвежда свои сирена, но някои от тях са популярни в цяла Франция.

Сиренето Реблошон, което се произвежда в провинция Савоя, се смята за едно от най-старите френски сирена. Реблошон е от категорията неварени пресовани сирена от краве мляко. То зрее около месец и се произвежда цяла година, но според експертите най-изискан вкус има сиренето, което е произведено от май до октомври.

Сиренето Пон Л`Евек се произвежда в Нормандия. То е меко и има силно изразен вкус. Произвежда се от краве мляко още от XII век. То е квадратно, което го прави лесно различим сред другите сирена.

Сиренето Ливаро също е от нормандските сирена и се произвежда от Средновековието. По онова време Ливаро е било известно като месото на бедняците.

Ливаро се омотава с тръстика по време на зреенето си. То е червеникаво-оранжева коричка, а средата му е златиста.

Сиренето Шабишу е от козе мляко и се произвежда в департамента Де-Севр. То представлява пирамида с тегло около 150 грама и височина 7 сантиметра. Коричката му е покрита с бяла плесен със син оттенък. Самото сирене е с цвят на слонова кост и има сладък вкус със солен нюанс.

Мюнстер

Сиренето Конте се произвежда само в провинция Франш-Конте. То се произвежда от краве мляко и има аромат на лешници. Сиренето представлява кръгла пита с тегло 55 килограма. За производството на една пита са необходими 500 литра мляко. Конте е жълто, с кафява коричка.

Сиренето Бренд Амур е меко, с различни подправки, сред които преобладават розмаринът и няколко вида пипер. Това сирене се произвежда само в малки ферми.

Сиренето Бофор е едно от най-прочутите варени пресовани сирена на територията на Франция. То се произвежда само от млякото на бофорските крави, които са не повече от 12 000 броя.

Те трябва да се хранят само с определен вид сено. Сиренето Бофор зрее две години и има солен вкус с плодови нюанси. Произвежда се във формата на кръгли пити с тегло до 75 килограма.

Още популярни френски сирена са Ементал, Мюнстер, Мон д’Ор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати