Отбелязваме Международния ден на бирата

Ден на бирата

Днес отбелязваме Международния ден на бирата, която е едно от най-предпочитаните алкохолни питиета в цял свят. Освен че е едно от най-популярните, бирата е и сред най-старите питиета.

Проучвания сочат, че бирата е третата най-консумирана напитка в световни мащаби след водата и чая.

За първи път за пенливата течност се споменава в документ от времето на шумерите - IV век преди Христа. Шумерската бира се наричала сикару.

Технологията при древните шумери е била използвана главно като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като начин да произвеждат бира.

Най-вероятно древните пивовари са били жени. Те са приготвяли пенливата течност на старинни глинени маси.

Още древните шумери са знаели са лечителските способности на бирата и предписвали течността при зъбобол. С времето хората открили и други лечителски способности на пенливата течност.

Към момента най-голямата бирария се намира в японския град Мацуширо. Бирарията предлага по безплатна халба на клиентите си в случай, че се подслонят в заведението по време на земетресение.

Бира

Три от четирите най-продавани марки бири са китайски. В челната десетка за най-купуваните бири попадат още Budweiser, Heineken, американски и бразилски марки, съобщава БНТ.

Думата бира произлиза от италианския глагол бибере, което се превежда като пия. Именно заради това повечето славянски народи наричат кехлибарената течност пиво.

Днес повечето европейски пивовари следват традициите, завещани от древните шумери. Производството на бира е основен занаят в Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавските страни, Полша, Чехия и Испания.

Отбелязването на Международния ден на бирата е стартирало през 2008 година, като по традиция в първия петък от месец август се организират различни интересни инициативи, свързани с пивото. В Калифорния например си организират екскурзия с влак, която включва посещение на 6 кръчми за един следобяд.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати