gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Камут - древноегипетското жито

Камут - древноегипетското жито

Камут
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там.

Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското наименование на пшеницата. Оттам идва и наименованието на тази зърнено-житна култура.

Теорията за житото на фараона обаче за мнозина е мит. Известността и се базира по-скоро на маркетинг стратегия. В нея е включено представянето ѝ като древна храна с безброй полезни качества, едно от които е непоносимост към глутен. Никое от тези твърдения обаче не е безспорно доказано.

Камут и Кюфтета

За разлика от обикновената пшеница, камутът има големи зърна. Интересното е, че те не са изгубили хранителните си качества през вековете.

В тях се съдържат фибри, протеини, липиди, витамини, както и минералите селен, мед, цинк, магнезий, фосфор. Те са в много по-големи нива, в сравнение с останалите разновидности на зърнено-житните култури.

Друга отличителна черта на камута е фактът, че не съдържа глутен. Това го прави алтернативен вариант за всички, с непоносимост към глутена.

Камутът е хранителен – в 100 г от него се съдържат 360 ккал, 51 г въглехидрати, 17 г протеини, 3 г мазнини и 2 г фибри. Консумира се варен. За целта, 12 часа преди приготвяне, се накисва във вода.

Камут и Спелта

Има богато кулинарно приложение. С него се приготвя брашно, което успешно се комбинира с пшеничено и овесено брашно, както и с такова от ечемик и спелта. С него се приготвят и всякакви бисквити, курабийки и т.н.

Сварен камут се консумира с масло, сирене, със сушени плодове, ядки и мед за десерт. Охладен се влага в салати. С културата се приготвя и домашна паста. С него може да се замени пшеницата във всяка една рецепта.

Камутът е подходящ за покълване и за култивиране на био-кълнове. Най-изразеното му свойство е антиоксидантното. То се дължи на високото съдържание на селен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати