Италиански сосове за спагети

Болонезе

Сосът, който се сервира към спагетите, не трябва да е много гъст. Един от класическите италиански сосове за спагети е сметановият.

Той се приготвя лесно и се добавя направо в тенджерата, в която са се варили спагетите. Те са много вкусни и със сос песто. Сосовете с различни зеленчуци също дават съвсем друг вкус на спагетите.

Но най-популярен си остава сосът с кайма за спагети, който може да е червен или бял. Необходими са 300 грама кайма, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 3 супени лъжици зехтин или олио, 100 грама кетчуп или 100 грама сметана. В зависимост от това дали искате червен или бял сос се избира кетчуп или сметана.

Зелен Сос

Сосът се приготвя, като лукът се нарязва на кубчета и се запържва в мазнината до златисто. Добавя се нарязаният чесън и също се запържва до златисто.

В пържените лук и чесън се добавя каймата и се пържи, като се мачка с вилица. Каймата се пържи 15 минути, като се бърка и мачка с вилица. Добавя се кетчуп или сметана и сосът се задушава още 5 минути, като се слага капак върху тигана.

Сосът Болонезе също е много популярен. Добре е да се приготвя със смесена кайма от свинско и телешко месо. За приготвянето му са необходими 2 скилидки чесън, 1 супена лъжица зехтин, 25 грама масло, 1 глава лук, 1 морков, 100 грама сух салам, 500 грама кайма смес, 300 милилитра прясно мляко, 300 милилитра бяло вино, 2 супени лъжици доматено пюре, 400 грама консервирани домати, риган, сол, черен пипер.

Чесънът се нарязва, морковът и лукът се нарязват на кубчета и всичко се запържва за 3 минути в смес от зехтин и масло. Добавя се каймата и се пържи 5 минути до покафеняване. Добавя се млякото и сосът кипи 10 минути.

Фетучини Алфредо

Добавят се целите домати и доматеното пюре, черният пипер и солта и с лъжица се мачкат доматите. Добавя се виното, сосът кипи 10 минути, сосът се похлупва с капак и къкри на слаб огън час и половина, като се разбърква. В последните десет минути се добавят парченцата салам и риганът.

Сметановият сос за спагети се приготвя от 250 грама сметана, 50 грама масло, 150 грама бекон, 150 грама кашкавал, 1 скилидка чесън, сол и черен пипер. Този сос е с кадифена структура и е много вкусен. Приготвя се, като беконът нарязва на много дребно и се запържва в маслото.

Добавя се сметаната и сосът се вари 7 минути. Добавя се настърганият кашкавал и нарязаният чесън, солта и черният пипер. Когато кашкавалът се разтопи, сосът е готов. Той се излива в тенджерата при спагетите.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Теодора Мещерова
Италианските сосове са два основни вида- с кайма и доматен сос, тоест Болонезе и със сметана, гъби и бекон, тоест Карбонара.
0
1
Ves KO
Ves KO
28.08.2016 18:48
От възмущение не можех да напиша коментара като хората
0
1
Ves KO
Ves KO
28.08.2016 18:45
С кетчуп??!!!! Вие сериозно ли е написано? Датата на статията 1.април ли е ??
0
1
теди
теди
16.10.2015 16:47
Ако някой италиански готвач види, че включвате кетчуп към сосовете за паста, направо ще ви убие с камъни :-)
4
1