gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Шамфъстък срещу белодробен рак

Шамфъстък срещу белодробен рак

Шамфъстък
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Шамфъстъците са изключително вкусни ядки. Освен с вкусовите си качества, те са известни и със своите лечебни свойства. Тяхна родина е Близкият изток. Те растат на едни от най-старите цъфтящи дървета. Изследванията показват, че шамфъстък се е консумирал още през 7000 г. пр.н.е.

Една от най-големите ползи на шамфъстъка се дължи на богатото му съдържание на гама-токоферол - представител на семейството на витамин Е, известен като мощен антиоксидант. Поради това редовният прием на този вид фъстъци може в пъти да намали риска от развитие на тумурни образувания и рак на белите дробове. Освен антиоксидантно, шамфъстъкът има и понижаващо холестерола действие. То зависи от метаболизма на всеки и е строго индивидуално.

Изследванията показват, че колкото повече се консумира шамфъстък, толкова по-високи са нивата на антиоксиданти в кръвта, а концентрацията на холестерол намалява.

В сравнение с другите ядки, в шамфъстъка се откриват много по-високи нива на лутеин, каротен и Витамин E (токоферол). Тези полезни мастноразтворими витамини са важни за правилното функциониране на организма. Те действат като химичен капан за всякакви токсични съединения, увреждащи тъканите.

Освен това шамфъстъците са отличен източник на витамин В6, мед и манган. В тях се откриват още фосфор, тиамин, протеини и фибри.

Шамфъстъци

Тези ядки се славят като сравнително ниско калорични. В тях се съдържат малко мазнини. Една шепа от тях носи на организма едва 100 калории. Черупките, които трябва да се отстраняват преди приема им, отнемат повече време за ядене. Така се намалява общият прием на калории с 40 на сто.

Бета-каротинът, който се съдържа в шамфстъка, при попадане в организма се превръща във витамин А. Той предпазва от рак. Витамин Е пък пази сърцето. Микроелементът лутеин е основно средство за предпазване на зрението и кожата.

С подобни на шамфъстъка свойства се славят чаят, плодовете, зеленчуците, червеното вино и соята. Сред растителните храни обаче шамфъстъкът е най-добрият източник на антиоксиданти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати