Доброто здраве идва с 400 г зарзават на ден

Салата

Да изяждаме не повече от 400 грама плодове и зеленчуци на ден съветват от Световната здравна организация (СЗО), а ново изследване потвърждава тази информация.

Само пет порции зарзават на ден са напълно достатъчни за намаляване опасността от смърт заради сърдечно-съдово заболяване, твърдят публикации в онлайн изданието Бритиш медикъл джърнъл.

По-рано тази година друго британско проучване посочи, че за да сме здрави, са ни нужни седем порции зарзават дневно. Авторите на настоящото изследване от Харвардския университет не са съгласни с това изследване и са установили, че пет порции са точното количество плодове и зеленчуци за всеки човек.

Те допълват още, че количествата над тази норма няма да навредят на организма, но и няма да донесат никакви допълнително ползи. Проучването е направено, след като специалистите са анализирали 16 изследвания, в които участие са взели повече от 830 хиляди души.

Резултатите от сегашното проучване показват, че всяка допълнителна порция плодове и зеленчуци намалява опасността от смърт от сърдечно-съдово заболяване с 4 на 100 и смърт по каквато и да е друга причина (има се предвид заболяване) с 5 на 100.

Зарзават

Консумацията над тези пет порции няма да понижи по никакъв начин риска от различни заболявания. Изследователите все още не са изяснили каква е причината за това.

Всъщност тези пет порции представляват 400 г плодове и зеленчуци, които са разпределени по 80 грама на порция. От Световната здравна организация (СЗО) предлагат този грамаж от 2003 година насам, като се твърдеше, че това е точното количество, за да се чувства човек добре и да бъде здрав.

Една дажба зарзават може да включва половин купичка сварени или приготвени на пара зеленчуци. Разбира се, ако предпочитате, може да ги консумирате и сурови.

Порция плодове пък долу-горе се равнява на средно голям банан или портокал, 3 сливи, 14 череши или 7–8 ягоди.

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати